Wisdom Stoves

Datum: 

di, 14/10/2014

Locatie: 

Kinangop, Kenia

Status: 

De Wisdom Stove, de energiezuinige jiko (kooktoestel), Kinangop, Circle4life Kenya, Stichting Circle4life, family empowerment
De Wisdom Stove, de energiezuinige jiko (kooktoestel)

Uitleg project: 

10 oktober 2014 We zijn in een testfase met een nieuw product wat we de kansarme mensen in rurale gebieden kunnen gaan bieden. Een energiezuinige Jiko, een traditioneel kooktoestel wat op hout of houtskool werkt. De zogenaamde Wisdom Stove. Dit is een ontwerp van de Amerikaan Nathan Puffer, die lange tijd in Kenia heeft gewoond en inmiddels een bedrijf heeft gestart met deze energie zuinige kooktoestellen. De toestellen worden in Kenia geproduceerd en in november hebben we gesprekken om te kijken naar samenwerkingsmogelijkheden en zal een demo worden georganiseerd voor de mensen uit de programma’s van Circle4life. Het eerste model wat Circle4life heeft aangekocht, wordt uitgebreid getest door Margarete Njeri, maatschappelijk werkster, zodat zij straks in staat is de vrouwen goed uit te leggen hoe de werking is. Ook voor de Wisdom Stoves zal eenzelfde principe worden gehandhaafd als bij de solar lampen. Circle4life bepaalt wie in aanmerking komt en er zal ook hier 20ksh per dag gespaard moeten gaan worden. Daarbij geldt dat de geinteresseerden alleen in aanmerking komen als ze hebben laten zien dat ze gespaard hebben met de solar lampen.

De bezuiniging op hout/houskool bedraagt 50% en de vieze, giftige dampen/rook van de traditionele kooktoestellen is met het gebruik van deze nieuwe jiko ondervangen want bij juist gebruik wordt de rook een soort gerecycled en is er alleen wat rook bij het aanmaken van het hout. De kosten voor deze Wisdom Stove zullen ca. €32,50 zijn.

28 november 2014 Vandaag vond de demonstratie van de Wisdom Stove plaats in Donyo Inn in Donyo Sabuk. De Aerikaanse directeur van Wisdom Innovations, Nathan Puffer en de Keniaanse directeur Dan Waithaka, waren hierbij aanwezig en de demonstratie werd gegeven door verkoper Amos, die met zeer veel gedrevenheid en kundigheid de werking demonstreerde en de mensen erbij betrok. Twaalf van de ouders/voogden waren aanwezig en sommigen hadden een aantal uur moeten lopen om erbij aanwezig te kunnen zijn. Met slechts een klein beetje hout werd de jiko aangestoken en demonstreerde Amos hoe het hout erin moet en hoe het meeste rendament eruit gehaald kan worden. Met slechts kosten van 10shs aan hout werkt dit kooktoestel uren en kunnen alle noodzakelijke gerechten worden bereid. Het apparaat blijft zelfs zo warm dat naderhand nog water gekookt kan worden. Om het vuur te temperen kan met een stok het hout kleiner geduwd worden zodat de vlammen minder groot zijn.
Het enthousiasme was enorm en iedereen wil graag met deze Wisdom Stove gaan werken. Omdat alleen vader Joseph Elim en oma Mary (Joseph Kimani en John) tot nu toe geld gespaard hebben met de solar lampen waren zij de enige twee die vandaag de Wisdom Stove overhandigd kregen. De overige mensen krijgen twee maanden de tijd om te laten zien dat zij dit ook kunnen en hebben ze in februari gespaard dan zullen ook zij de Wisdom Stove ontvangen van Circle4life. In februari wordt de demonstratie nogmaals herhaald en gaan we ook een bezoek brengen aan de fabriek in Kinangop. Wisdom Innovations, het bedrijf wat de jiko’s produceerd, is partner van Circle4life. En de producten die wij af gaan nemen zullen naast het logo van Wisdom Innovations ook het logo van Circle4life krijgen. Wij zijn enorm trots en blij op deze samenwerking en hopen dat we heel veel mensen blij kunnen gaan maken met dit prachtige en besparende product!