Kennedy Musila

Datum: 

do, 08/10/2015 to vr, 30/06/2017

Locatie: 

Baringo, Donyo Sabuk Area, Kenya

Status: 

Kennedy Musila, Baringo, Kenya, voor zijn oude hutje, family empowerment, education, Circle4life
Kennedy Musila, Baringo, Kenya, voor zijn oude hutje

Uitleg project: 

Situatie: Kennedy (14 dec.1995) is een alleenwonende jongen. Op het moment dat we hem voor het eerst ontmoetten wisten we niet beter dan dat hij samen met zijn moeder in een vreselijk bouwvallig hutje woonde. Het bouwval had al eerder onze aandacht getrokken en het stond op de planning hen te bezoeken. Kenndy woont al meer dan anderhalf jaar alleen. Begin 2014 is zijn moeder van de ene op de andere dag verdwenen. Ze klaagde over pijn op de borst en zou samen met een zus naar de dokter in Thika gaan. Kennedy vertrok naar school en toen hij 's middags thuis kwam was niet alleen het huis verlaten, ook alle spullen (ook zijn kleding en schoolboeken) waren verdwenen. Zijn moeder had geen telefoon en Kennedy wist niet waar de tante woont. Tot op de dag van vandaag hoopt hij nog iedere dag dat ze weer terugkomt. We weten niet of ze ├╝berhaupt nog leeft maar deze jongen heeft onze hulp hard nodig. Hij is niet meer naar school gegaan omdat hij alleen de schoolkosten niet kon opbrengen

Missie: een nieuw en veilig huis voor Kennedy bouwen, een bed met matras en klamboe, samen kijken hoe we zijn leven kunnen oppakken zodat hij straks zelf in staat is om in zijn eigen levensonderhoud te voorzien.

Acties:

  • voor aanvang van het regenseizoen een huisje bouwen en van de oma van Anthony en de kinderen van Francisca toestemming krijgen om hier te bouwen
  • een bed, lakens, deken en klamboe 
  • onderwijs of opleiding
  • solar lamp en energiezuinig kooktoestel

Huidige stand van zaken:
8 oktober 2015: Eigenlijk stond het hutje van deze alleenwonende Kennedy al vanaf 2014 op onze wachtlijst om bezocht te worden. We wisten niet beter dan dat hier een alleenstaande moeder en zoon woonden. Op 8 oktober zijn we het berggebied ingegaan en troffen Kennedy aan bij het huisje. Buiten op een stuk boomstam hebben we onze intake gedaan met Kennedy. Een triest verhaal en wat voor ons onbegrijpelijk is. Het huisje is in zo'n slechte staat dat hij net zo goed in de open lucht zou kunnen slapen. De klei en mest die tussen de takkenconstructie in hoort te zitten was grotendeels weg en kapotte plastic zakken moesten de ergste regen buiten houden. Hij had een soort bed gemaakt van takken en stokken om zo niet op de grond te liggen. Een paar cm dik oud en doorgesleten matras wat hij ergens op de kop had getikt was zijn bed. Slapen durfde hij niet zo goed omdat slangen en ander ongedierte hier vrij spel hadden. Het was overleven want naar school gaan kon hij niet meer en door af en toe een tijdelijk baantje op velden aan te pakken kon hij een beetje in zijn onderhoud voorzien. Zijn verhaal was triest. In de hierboven situatie gaven we al aan dat zijn moeder van de ene op de andere dag vertrokken was. Ooit waren er nog zes broertjes en zusjes maar deze waren alle zes overleden. Of door ziekte of door ondervoeding. Hij had niets meer maar vecht zich hier dapper doorheen. De oma van Anthony uit ons vroegere programma heeft hem een stukje grond gegeven om op te wonen en zij heeft ons toestemming gegeven om hem te helpen met een huisje. Tijdens ons gesprek vertelden we hem dan ook dat we een huisje voor hem gaan bouwen. Over onderwijs was hij duidelijk. Ondanks dat hij een goede leerling was, wilde hij met zijn nu 19 jaar niet meer terug naar school. Ze lachen me uit als ik weer op de lagere school moet beginnen, zei hij. Wel zou hij graag een beroepsopleiding tot timmerman willen volgen. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri en Ellen van Gemert hebben een bezoek gebracht aan Kolping Vocational Training Center en informatie verkregen over de opleiding. In januari 2016 gaan we hem inschrijven en kan hij met zijn eenjarige opleiding gaan beginnen. 
We hadden hem niet gelukkiger kunnen maken!
14 november 2015: op 10 oktober is begonnen met de voorbereiding voor de bouw. De materialen zijn besteld en onderaan de berg gedumpt. Margarete Njeri, onze rots in de branding, heeft jongeren vanuit DISC Initiatives geregeld die hebben geholpen met het naar boven sjouwen van de enorme hoeveelheid stenen, zakken cement, golfplaten en hout. Twee dagen zijn ze met tien man bezig geweest om alles boven te krijgen. Daarna is de fundi gestart met het bouwklaar maken van de bodem, het uitgraven en het maken van de fundering. Het huis is gemetseld, de dakconstructie geplaatst en ook de golfplaten, de kozijnen, luik en deur zijn geplaatst en de cementvloer gestort. Op 9 november is het bed, de matras, lakens, deken en klamboe gekocht en is het huis helemaal afgemaakt. Omdat het alleenwonen wel heel erg stil is, heeft Kennedy een klein transistor radio'tje gehad om zo de avonden wat minder lang en stil te maken.
En om met zijn eigen woorden af te sluiten nu: 'I am the most happiest and joyful boy in Baringo...' 
Mooier kunnen we het niet krijgen! Eind november krijgt hij nog een solar lamp en als hij zuinig met zijn spullen omgaat en zijn opleiding in 2016 met goed succes doet, krijgt hij als beloning nog een energiezuinig kooktoestel, maar dat houden we nog even stil! Wordt vervolgd...
31 december 2015: medio december heeft Kennedy zijn solarlamp ontvangen via maatschappelijk werkster Margarete Njeri. De werking is uitgelegd en ook hoe hij de lamp het beste kan onderhouden. Zijn huisje zag er spic en span uit, een laken voor zijn bed gespannen en alles was keurig schoon. Begin januari gaan we met hem naar Kolping Vocational Training Center om hem in te schrijven voor zijn beroepsopleiding.
27 januari 2016: Kennedy zit op de opleiding! Wat is hij blij en hij heeft Margarete meerdere keren beloofd dat hij zijn uiterste best zou doen. Op 26 januari hebben we hem ingeschreven en zijn de kosten voor de interne opleiding voldaan. Hij had zijn eigen matras, klamboe en deken meegenomen en onze maatschappelijk werkster had alle overige persoonlijke spullen en de overall, de laarzen en schoenen gekocht voor hem. Ook een emmer mocht niet ontbreken want hij moet zelf wassen daar. 
22 februari 2016: het gaat goed op de opleiding, hij doet echt heel goed zijn best. Met de telefoon van zijn leraar mag hij af en toe bellen en standaard belt hij naar Margarete en iedere keer vraagt hij wanneer ze langs komt om te zien hoe hij het doet. Op 22 februari is zij bij het opleidingscentrum langsgeweest en ook de leraard bevestigde de positieve geluiden. 
16 april 2016: Kennedy is vanaf 1e week april thuis voor de aprilvakantie. We hebben hem voorzien van een klein basisvoedselpakket en verder zou hij zelf voor tijdelijke baantjes gedurende zijn vakantie zorgen om zo in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Ook hebben we een nieuw matras voor hem moeten aanschaffen omdat hij zijn eigen matras niet van school mee terug naar huis mocht nemen. Op 4 mei gaat hij terug voor de tweede termijn. Op moment van rapportage waren zijn schoolresultaten nog niet afgegeven. We zijn benieuwd hoe hij ervoor staat. Aan zijn motivatie ligt het in ieder geval niet. Kennedy gaat graag naar de lessen en wil dolgraag leren.
11 juli 2016: op 19 mei is Kennedy kort teruggeweest naar de kliniek in Kilimambogo nadat hij in april al een keer opgenomen was met malaria en verschijnselen van longontsteking. Nu bleek hij maagproblemen te hebben en moest een verklaring opgesteld worden dat hij bepaalde dingen niet mag eten. Op 9 juli werd hij weer opgenomen weer met verschijnselen van longontsteking. Op malaria testte hij negatief. Circle4life heeft zijn verzorging en medicatie betaald en op 11 juli werd hij weer ontslagen uit het ziekenhuis en is hij teruggekeerd naar het opleidingscentrum. Tweede week augustus begint de schoolvakantie die hij in zijn eigen huisje zal doorbrengen.
29 augustus 2016: Kennedy heeft de vakantie thuis doorgebracht en zijn dagen gevuld met kleine baantjes. Vandaag is hij teruggebracht naar Kolping. Eind november zal hij examen moeten doen en moeten er een aantal gereedschappen worden gekocht, o.a. een zaag. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal contact met onze fundi opnemen om te polsen voor een baantje.
21 november 2016: vandaag hebben we een nog openstaande rekening bij het trainingscenter moeten voldoen. Het bleek dat Kennedy twee overalls had ontvangen, normaal maar 1 maar de reden voor de 2e bleef vaag, en die kosten waren nog niet voldaan. Nu zal hij hier in de toekomst ook wat aan hebben dus hebben we hem dit geschonken. Begin december zal Margarete het gereedschap kopen en brengen wat hij nodig heeft voor zijn examen en straks ook zelf kan gebruiken. We hopen dat hij straks in staat zal zijn een baantje te vinden.
15 februari 2017: Kennedy is geslaagd voor zijn beroepsopleiding Timmerman. Omdat hij niet over ervaring beschikt nog zal het moeilijk zijn een baan te vinden. Margarete, onze maatschappelijk werkster, heeft met 'onze' fundi kunnen regelen dat Kennedy vanaf januari daar zes maanden stage gaat lopen om zo de fijne kneepjes van het vak te leren. De kans dat hij daar straks mag blijven werken is aanzienlijk. Circle4life betaalt de stage en ook de lunch. Kennedy gaat trouw iedere dag, zes dagen per week, naar zijn stagebedrijf in Donyo Sabuk en is erg gemotiveerd. Margarete checkt regelmatig hoe het gaat en de fundi meldde dat hij iedere dag op tijd aanwezig is en met veel plezier leert en werkt.
15 maart 2017: omdat een ID heel belangrijk is in het vinden van een geschikte baan is Margarete samen met Kennedy het traject gestart voor de aanvraag van zijn nationale identiteitsbewijs. Een moeilijk traject omdat er geen geboortebewijs is en zowel de vader als de moeder spoorloos zijn. Margarete is erin geslaagd de grootvader van Kennedy op te sporen en hij helpt hem met de benodigde documenten voor de aanvraag. Zijn stage verloopt nog steeds meer dan goed. Hij is leergierig en nooit te beroerd om iets te doen. Hij werkt er hard aan om straks zelfstandig te kunnen werken. We zijn super trots op zijn inzet!
30 april 2017: de stage bij fundi Nicolas zit er voor 2/3 op. Hij doet enorm zijn best en heeft al een vage belofte dat hij straks mag blijven, op commissie basis, als het zo goed blijft gaan. Circle4life heeft zijn lunchkosten en stage voldaan.
30 juni 2017: de stage zit erop en Kennedy heeft hem met goed gevolg afgerond. De fundi is meer dan tevreden en hij mag er blijven werken. We zijn enorm blij dat hij deze kans heeft gegrepen en werkt aan zijn toekomst.
Zonder uw hulp hadden we dit niet mogelijk gemaakt. Rest ons de ID aanvraag af te ronden en dan kunnen we het 'hoofdstuk' Kennedy met een positief resultaat afsluiten.
Onze dank voor uw vertrouwen!