Irene Mbithe Nthambi

Datum: 

zo, 07/06/2015 to di, 20/03/2018

Locatie: 

Donyo Sabuk

Status: 

Irene Mbithe Nthambi
Irene Mbithe Nthambi

Uitleg project: 

Situatie: Baby Irene Mbithe Nthambi werd begin juni in het programma van Circle4life opgenomen. Een heel tenger, mager baby'tje van een paar weken oud (geb. half mei). De kleine Nthambi, zoals haar moeder haar had genoemd, is kind van een vrouw die geestelijk niet in orde is en niet in staat is zelf haar kindje op te voeden. De baby werd alleen in huis achtergelaten en de moeder bekommerde zich de hele dag niet om het kind en dus ook niet of het eten kreeg of niet. Toen maatschappelijk werkster Margarete Njeri via de moeder bij haar thuis kwam trof ze een veel te klein kindje aan op de grond zonder kleren alleen in een doek gerold. In overleg met artsen, politie en de vader van de vrouw is besloten het kindje over te brengen naar een kindertehuis waar Circle4life meer mee werkt, Community of Hope. Daar noemden ze het kleine meisje al snel Irene en ook de moeder weet dat haar kindje de Engelse naam Irene heeft. Een treurige situatie gaat vooraf aan het geestelijk gestel van de moeder. Zij was ooit getrouwd, had een man en kinderen. Tijdens het waterhalen is ze in een put gevallen en heeft daar uren gelegen voordat iemand haar opmerkte. Toen was de schade aan haar hersenen al niet meer te herstellen. Kort daarop overleed haar man na een kort ziekbed en is de moeder bij haar stiefvader en moeder ingetrokken met haar drie kinderen. De moeder (oma) heeft de stiefvader verlaten en deze zorgt nu voor zijn stiefdochter voor zover mogelijk. Nog een andere dochter woont daar in huis met haar kinderen. Omdat er niet voor de kinderen werd gezorgd en de thuissituatie uiterst zorgelijk was, zijn twee kinderen uit huis geplaatst. De derde, en oudste, leeft op straat in een nabijgelegen dorp. De moeder is door misbruik zwanger geworden. Zij leeft grotendeels op straat en hangt veel rond bij bars waar ze met regelmaat dronken wordt gevoerd door mannen met alle gevolgen vandien.

Missie: zorgen voor een goede opvang van baby Irene en begeleiding van de moeder. 

Acties:

  • sponsoring van baby voeding voor baby Irene totdat ze de leeftijd van 2 jaar en 3 maanden heeft bereikt
  • hulp voor de moeder op gebied van geboortebeperking en begeleiding

Huidige stand van zaken
16 juli 2015: Irene groeit als kool en van een super magere baby is het nu een prachtig meisje wat hard groeit. Tijdens het bezoek aan Community of Hope of 11 juli werden we bijgepraat. Irene had haar tweede injectie net gehad.
12 augustus: Ondanks de goede zorgen bij het kindertehuis had de kleine Irene een koudje opgelopen. Ze had koorts en problemen met ademen (bronchitis-achtig) en heeft een paar dagen in het ziekenhuis van Kilimambogo, wat gerund wordt door de zusters die ook het tehuis hebben opgezet, gelegen. Inmiddels gaat het weer goed.
11 september 2015: tijdens het werkbezoek aan Kenia hebben Margarete Njeri en Ellen van Gemert een bezoek gebracht aan Community of Hope. Er zijn kleertjes afgegeven voor Irene en de tweeling Noreen en Doreen, twee meisjes waarvan de moeder tijdens de bevalling is overleden en de vader niet in staat is de meisjes alleen op te voeden. Er is door Circle4life een energiezuinige Jiko (traditioneel kooktoestel) gedoneerd en de uitleg over de werking hiervan is door Margarete aan de huismoeder en maatschappelijk werkster van het tehuis uitgelegd. 
De huismoeders hebben een grote wens voor een oven zodat ze in staat zullen zijn om zelf brood te bakken voor de kinderen die er wonen. Circle4life gaat kijken of we dit in 2016 kunnen realiseren. 
De moeder van Irene weet zich iedere keer weer haar kindje te herinneren, wat op zich heel bijzonder is. We gaan met het kindertehuis in gesprek over mogelijkheden om haar een keerm ee te nemen.
19 december 2015: op 4 december is het maandelijkse bezoek gebracht. Het huis was druk met de voorbereiding voor de festiviteiten rondom de besnijdenis van de grotere jongens. De huismoeders en zusters kijken vol spanning uit naar de grote oven die we in januari gaan regelen.
18 januari 2016: De Cookswell Business Oven is door Cookswell Nairobi afgeleverd bij Community of Hope in de week ervoor. Op maandag 18 januari hadden we de training die door Maureen Kamari werd gegeven. Maureen is eigenaar van het bedrijf Amari Quickbreads Bakery en heeft de huismoeders, zuster, vrijwilliger van CoH en Joseph Elim en zijn vrouw Eunice uit ons sponsorprogramma een training gegeven over hoe te werken met de houtskoolgestookte oven. Een cursus van brood- en cakebakken volgde en met heel veel enthousiasme deed iedereen mee. 
We hebben de maandelijkse donatie voor voedselsupport voor Irene betaald.
Community of Hope is erg blij met de oven en kan nu zelf brood en andere dingen bereiden voor de kinderen die in het tehuis verblijven.
22 februari 2016: de donatie voor februari is voldaan. Kleine Irene wordt een plaatje om te zien. Op het moment van bezoek sliep ze maar ze doet het enorm goed en groeit in rap tempo.
30 april 2016: weinig nieuws te melden, maandelijks wordt de bijdrage voldaan voor de baby voeding voor Irene Mbithe aan de zusters van Community of Hope. Het kleine meisje groeit goed. In mei gaan we haar opzoeken en kijken of we toestemming krijgen haar moeder mee te nemen voor een bezoek.
23 juni 2016: vandaag heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri het kindertehuis Community of Hope bezocht. Irene kruipt! Ze is opnieuw op HIV getest en deze was wederom negatief. Er is nu dan ook gestopt met de ARV's omdat ze inmiddels haar eigen afweer heeft opgebouwd. Over een half jaar wordt nog een keer getest, mede doordat een van de tussenliggende tests aangaf positief te zijn.
Op 20 juni is de biologische moeder van Irene samen met haar andere kinderen, die bij kindertehuizen in de omtrek wonen, op bezoek geweest. Een belangrijk moment voor de onderlinge binding. De moeder, die een geestelijke handicap heeft opgelopen jaren geleden na een diepe val in een waterput, bleef roepen dat de kleine Irene Mbithe niet haar kind was. Haar baby was heel mager en klein. Haar verstandelijk vermogen beperkt haar te zien dat baby's niet klein blijven. Al met al was het een bijzondere en mooie dag.
30 september 2016: Irene is in september 4 dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege hoge koorts maar inmiddels gaat het weer prima. Iedere maand wordt onze bijdrage voor haar voeding betaald en bij het bezoek op 22 september kroop ze rond, kon lopen met ondersteuning en zingt op haar manier. Een vrolijke dreumes. 
7 februari 2017: wat een innemend kindje is Irene. Ze loopt zelfstandig en begint te praten. Ze groeit goed en is altijd vrolijk. Wij voorzien het kindertehuis nog maandelijks van een vergoeding van haar peutervoeding. Dit loopt nog tot april 2018.
30 juni 2017: maandelijks wordt onze bijdrage voor de voeding voor Irene voldaan aan de maatschappelijk werkster van Community of Hope. Op 20 juni is onze maatschappelijk werkster Margarete Njeri er geweest. Er is opnieuw een HIV test gedaan bij de kleine Irene en deze positief. Positief in de zin van goed bericht, de kleine Irene heeft dus een negatieve status!
31 augustus 2017: Op 22 augustus is onze bijdrage voor de maand augustus voldaan bij Community of Hope. Kleine Irene lag te slapen en dit gaf Margarete de gelegenheid in gesprek te gaan met de maatschappelijk werkster van het tehuis. Irene is een kindje wat erg traag is in haar ontwikkeling. Zo leert ze nu met ruim twee jaar pas lopen maar haar linkerbeentje is slapper dan haar rechter. Er wordt binnenkort in het ziekenhuis van de zuster in Kilimambogo verder onderzoek naar gedaan om te kijken of er iets mis is.
20 november 2017: maandelijks voldoen we de kosten voor voeding voor de dreumes. Het kindertehuis was momenteel bezig om te kijken of de kleine Irene een week naar haar familie zou kunnen in de december vakantie. Dit om de binding met de gezinsleden te bevorderen.
21 februari 2018: we zijn aan het afbouwen voor de maandelijkse ondersteuning. In maart zal het kindertehuis, zoals afgesproken, de laatste bijdrage ontvangen omdat Irene nu op een leeftijd is dat ze niet meer zo kwetsbaar is. Het is een parmantige tante geworden met een eigen willetje. 
20 maart 2018: conform afspraak is de maandelijkse bijdrage voor voeding betaald. Drie jaar hebben we de kleine Irene financieel ondersteund in de speciale voeding die ze bij kindertehuis Community of Hope kreeg. Binnenkort gaat ze starten met de kleuterschool en inmiddels eet ze 'gewoon met de pot mee'. Dankzij uw steun hebben we de dramatische start van dit kleine meisje om kunnen zetten naar een toekomst met perspectief. Onze dank hiervoor