Sakha Ik’sasa Lethu Aftercare (SILA)

Datum: 

za, 06/08/2016 to za, 31/12/2016

Locatie: 

Ntuzuam, Durban, Zuid Afrika

Status: 

Sakha Ik’sasa Lethu Aftercare ( SILA), naschoolse opvang in de Township Ntuzuma, Durban, Zuid Afrika, Circle4life
Sakha Ik’sasa Lethu Aftercare ( SILA), naschoolse opvang in de Township Ntuzuma, Durban, Zuid Afrika, Circle4life

Uitleg project: 

Uitleg project:
Ntuzuma is een Township dat ca. 12 kilometer buiten Durban ligt in het district Thekwini in de provincie KwaZulu-Natal in Zuid Afrika. Volgens de laatste telling wonen er ca. 500.000 mensen waarvan 98,7% zwarte bevolking en 1,3% overige. Het is een van de gevolgen van de wetten die tijdens de apartheid gemaakt zijn. Alles gescheiden en blank eerst. Hoewel er in Zuid Afrika veel westerse invloeden te zien zijn en er de mooiste plekken en huizen te vinden zijn, is dat in de township een heel ander verhaal. Doordat er hier eigen wetten bestaan, heerst er een hoge criminaliteit. Het leven is hier goedkoop en weinig waard. Het is meer overleven dan leven. De achterstand in onderwijs is moeilijk in te halen op de scholen in de townships waar het niveau erg laag ligt, vergeleken bij ander scholen buiten de township. Er zijn veel tienerzwangerschappen en jongeren vervallen makkelijk in criminaliteit. Sex, drugs en criminaliteit zorgen er voor dat HIV/AIDS nog steeds blijft groeien. Daarnaast is er veel misbruik, huiselijk geweld en verkrachting.

Nomathemba Sibiya, moeder van twee jonge kinderen en zelf woonachtig in Ntuzuma, maakte zich ernstig zorgen over het welzijn van haar en andere kinderen. Ze besloot haar gemeenschap te helpen op weg naar een veiliger leven voor de kinderen, die na school vaak op straat belanden doordat ze of alleen thuis zijn of geen thuis hebben. Hierdoor lopen ze hoge risico’s om verzeild te raken in criminaliteit en te maken krijgen met alcohol- en drugsgebruik en misbruik. En vooral jonge meisje lopen het risico op verkrachting.
Eind 2013 is Nomathemba begonnen met haar project Sakha Ik’sasa Lethu Aftercare, kortweg SILA en vangt inmiddels negenentwtingig schoolkinderen tussen de twee en zeventien jaar oud op. In haar naschoolse opvang krijgen ze een lunch, iets wat hard nodig is omdat er thuis vaak geen eten is. Daarnaast geeft Nomathemba hen bijles in Engels en Wiskunde maar ook balsporten en traditionele Zulu dans heeft zij op haar programma staan.
Een basisschool in de buurt heeft haar een klaslokaal ter beschikking gesteld.
Nadat we het proces een tijdje vanaf de zijlijn bekeken hebben om inzicht te krijgen in de werkwijze, is Stichting Circel4life er van overtuigd dat dit project kans van slagen heeft. Dus hebben we besloten om met ingang van augustus 2016 SILA te steunen. Om te beginnen sponsoren we tafels en stoelen voor de aftercare en alle lesmaterialen en sportbenodigdheden. Ook de lunchkosten voor de eerste maanden zijn gesponsord en het is de bedoeling om in november ter plekke, samen met Nomathemba, lokale sponsoren te vinden voor kosten voor lunch en lesmaterialen. Ook in Nederland gaan we op zoek naar sponsoren om de overige kosten te kunnen dekken. Het lokaal is beveiligd door het plaatsen van een ijzeren hek en de ramen worden gerepareerd.
Door deze samenwerking helpen we de kinderen in de aftercare op weg naar een betere en vooral veiligere toekomst en hopen dat deze kleine vlek zich langzaam uit gaat breiden zodat nog meer kinderen hiervan kunnen profiteren.

Missie:
een veilige toekomst voor de kinderen uit de township Ntuzuma, waarbij onderwijs en sport een belangrijke rol spelen.

Acties:

  • tafels, stoelen, kast voor de aftercare
  • dagelijkse lunch voor de kinderen van SILA
  • sportartikelen
  • dansartikelen
  • schoolmaterialen voor remedial teaching Engels en Wiskunde

Huidige stand van zaken:
16 augustus 2016: op de ballen na zijn alle spullen aangeschaft, is de deur beveiligd door het plaatsen van een ijzeren hek om zo te voorkomen dat criminelen de spullen ontvreemden. Ook worden de kapotte ramen gerepareerd. De kinderen waren maandag bij binnenkomst  helemaal euforisch bij het zien van de tafels en stoelen. We gaan het project met veel belangstelling volgen en hopen ook snel sponsoren te vinden die ons willen helpen bij dit prachtige project!

31 december 2016: we hebben het project op weg geholpen naar een toekomst, geleerd hoe ze sponsoren kunnen werven in Zuid Afrika zelf, hoe ze bedrijven kunnen benaderen voor ondersteuning. Omdat ze inmiddels in staat zijn om dit zelfstandig te regelen hebben we een stap teruggedaan en hen losgelaten. Het is een veelbelovend project en we hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. In de schoolvakanties worden tal van activiteiten voor de kinderen opgezet om hen ook dan van de straat te houden. We wensen SILA alle succes toe voor de toekomst!