Kaiko Family

Datum: 

di, 12/01/2016

Locatie: 

Kiboko, Kenya

Status: 

Uitleg project: 

Situatie: op 12 januari 2016 troffen we een klein jongetje aan buiten de muren van Donyo Coffee Primary School. He paste op een koe van een buurman. Naar school gaan was niet mogelijk omdat zijn ouders de schoolkosten voor hem niet konden betalen. Navraag op school leerde ons dat er nog een zusje is wat ook niet naar school gaat vanwege de kosten. Het gezin woont in Kiboko en de ouders hebben 10 kinderen waarvan de oudste getrouwd is, er twee in Nairobi naar school/opleiding gaan (gesponsord door een tante), een dochter met haar baby die bij haar ouders inwoont en dan de zes overige kinderen. Twee hiervan worden door een kindertehuis uit de omgeving gesponsord met schoolkosten. Twee kinderen in groep 4 en 6 kunnen de ouders nog net zelf betalen maar voor Kaloke (7) en zijn zusje is er geen geld. Tijdens een huisbezoek constateerden we dat de zes kinderen nauwelijks kunnen slapen. De ouders delen een eenpersoonsbed. Daar tegenover staat nog een oud eenpersoonsbed waar drie kinderen in slapen, de overige drie slapen op de kleigrond. De zus met haar baby slapen in een traditioneel gemaakt bed in een tweede ruimte. Het huis was oud maar netjes opgeruimd en bevatte nauwelijks meubelen.

Missie: schoolkosten voor de jongste twee kinderen zodat ook zij aan hun toekomst kunnen werken en een normale, gezonde slaapplaats voor de kinderen.

Acties:

  • een stapelbed voor de kinderen zodat ze per twee in een bed kunnen slapen, het nog aanwezige eenpersoonsbed wordt dan door de andere twee kinderen gebruikt
  • matrassen, beddengoed en klamboe's
  • schoolkosten voor Kaloke(7) en Veronica (6) 
  • Schooluniformen, schoolschoenen, schooltassen en schoolmaterialen

Huidige stand van zaken:
26 januari 2016: 25 januari is het stapelbed door onze vaste boda boda (brommer taxi) rijder afgeleverd bij vader en moeder Kaiko. Samen met Margarete, onze maatschappelijk werkster, heeft David het bed in elkaar gezet en voorzien van matrassen, lakens en dekens. De klamboe's zijn op de 26e bezorgd. Tijdens de eerste kennismaking met de leerkrachten bij Donyo Coffee Primary school op 12 januari waren de schoolkosten al voldaan voor de eerste termijn. De dag erna gingen Kaloke en zijn zusje weer naar school.
We hebben Kaloke, Veronica maar ook broertje Peter (groep 4) van schooluniformen, schoenen, schriften/potloden en schooltassen voorzien. In september gaan we de situatie opnieuw bekijken, mocht sponsoring voor onderwijs ook volgend jaar nodig zijn dan bekijken we dat dan. De ouders weten dat de sponsoring voorlopig voor een jaar is en in september opnieuw bekeken wordt.
6 mei 2016: de schoolkosten voor de tweede termijn bij Donyo Coffee Primary School zijn voldaan voor Kaloke en Veronica. Ook hier gaan we achter de schoolresultaten aan omdat we alleen van oudere broer Peter de resultaten hebben gezien. Hij doet het goed maar valt niet onder ons sponsorprogramma (m.u.v. het schooluniform, de schoenen en rugzak). 
22 mei 2017: inmiddels zijn we een jaar verder en hebben we eind vorig jaar besloten om de schoolkosten te blijven sponsoren. We hebben op 22 mei de kosten voor de tweede termijn voldaan bij Donyo Coffee Primary School.
Wat mooi om te zien dat de kinderen zo graag naar school gaan en blij zijn.
25 augustus 2017: vandaag is een huisbezoek aan de familie gebracht. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri maakte van de gelegenheid gebruik om de hygiene in en om het huis te inspecteren. Het huis oogde schoon, maar een kijkje onder de bedden liet een enorme bende zien. Ze heeft de ouders hierop aangesproken en uitgelegd wat het belang van goede hygiene is. Ze hebben beterschap beloofd. 
29 november 2017: controle! Margarete heeft het gezin een onverwacht bezoek gebracht om op hygiene te controleren. De situatie was aanzienlijk verbeterd. De ouders waren de groente in de tuin rondom het huis aan het verzorgen. De vader kampt met oogproblemen. Zijn zicht is verminderd nadat hij slangengif in zijn oog had gekregen. De maten voor nieuwe schooluniformen en schoolschoenen zijn genomen voor de jongste drie kinderen.  De schoolresultaten zijn nog niet meegegeven omdat school eerst de uitslag van de examens hierheen nog moet verwerken.
14 mei 2018: de eerste termijn zit er op en de schoolkosten voor de tweede termijn zijn voldaan voor de drie jongste kinderen. Vader Kaiko kampt nog steeds met oogproblemen door het slangengif en Margarete heeft hem doorverwezen naar de kliniek voor behandeling.
20 oktober 2018: de schoolkosten voor de derde termijn zijn voldaan en na overleg is besloten om ook in 2019 de kinderen op de basisschool te blijven ondersteunen.
8 november 2018: maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft het gezin opgezocht en de ouders geinformeerd omtrent de sponsoring van de twee jongste kinderen voor het komende schooljaar.