Mary/Njimi

Datum: 

do, 28/01/2016

Locatie: 

Omgeving Donyo Sabuk National Park, Kenia

Status: 

Uitleg project: 

Situatie: Oma Mary (82) draagt de zorg voor haar kleinzoon Njimi (12). De moeder van Njimi is twee weken na zijn geboorte onverwachts overleden. De vader en oma hebben daarna de zorg op zich genomen totdat het noodloot toesloeg in 2007/2008. Het gezin was destijds woonachtig in de Rift Valley en tijdens de verkiezingsonlusten en geweld zijn de man en twee zoons van oma Mary, waaronder de vader van Njimi, omgekomen. Oma heeft 's nachts weten te vluchten met de toen nog kleine Njimi. Ze is uiteindelijk in 'ons' werkgebied terechtgekomen en huurt daar een klein kamertje voor hun twee. Geen bed om op te slapen maar plastic zakken gevuld met oude kleren. Oma Mary heeft nog twee zoons die beiden hun moeder zo veel mogelijk proberen te helpen maar vaak zonder inkomen zitten. Zij betalen de huur van het kleine huisje wat per maand KES 1200 kost, ca. € 10,00. Oma lijdt enorm onder de situatie. Een baantje vinden lukt haar niet meer omdat de mensen haar te oud vinden. Kleren heeft Njimi niet, de enige broek die hij heeft is gerepareerd met ijzerdraad bij gebrek aan naald en draad.

Missie: het bijstaan van oma Mary in de schoolkosten en opvoeding van Njimi en zorgen voor een gezonde situatie thuis

Acties

  • een stapelbed voor Njimi en oma Mary
  • matrassen, beddengoed en klamboe
  • maandelijks voedselpakket
  • de schoolkosten voor Njimi 
  • schooluniform, schoolschoenen en toebehoren
  • kleding voor Njimi

Huidige situatie
5 februari 2016: op 27 januari troffen we oma Mary in Donyo Sabuk, ze was al een paar keer eerder hierheen gekomen en had dagen gewacht om ons te kunnen spreken. De dag erna hebben we haar thuis opgezocht en uitvoerig met haar gesproken. Deze moedige vrouw heeft onze hulp heel hard nodig. We hebben haar verteld dat we haar gaan helpen en ook de schoolkosten voor Njimi op ons zullen nemen. Uitgangspunt voor de schoolkosten is voorlopig een jaar, aan het eind van het schooljaar wordt het opnieuw bekeken en desgewenst voortgezet. Ook hebben we haar verteld dat ze vanaf nu een maandelijks basis voedselpakket gaat krijgen en een stapelbed. Oma uitte haar vreugde door bij ons vertrek in haar boezem te spugen, een traditioneel gebaar van extreme vreugde. 
Diezelfde dag hebben we de schoolkosten voor Njimi voldaan en een uniform en schoenen besteld. 
Op 5 februari heeft David, onze boda boda rijder, het bed met matrassen en alle toebehoren afgeleverd en samen met maatschappelijk werkster Margarete Njeri in elkaar gezet. Het bed werd opgemaakt en de klamboe eromheen gehangen. Wat een feest... voor het eerst weer in een bed slapen! Ook hebben we kleding gekocht voor Njimi op de markt. De broek die door ijzerdraad aan elkaar werd gehouden is levensgevaarlijk. Ook is het eerste voedselpakket eind januari afgegeven en dit zal op maandelijkse basis bezorgd worden.
22 februari 2016: vandaag trof Margarete een zieke oma thuis aan. Mary bleek malaria te hebben en had hier medicatie voor gekregen. Het voedselpakket voor de maand februari is afgegeven. Oma was zeer dankbaar en blij. Njimi gaat iedere dag met veel plezier naar school.
20 mei 2016: sho sho (oma) is iedere maand zo dankbaar en blij. Vandaag hebben we het voedselpakket gebracht en ook een aantal jeans voor Njimi. We hebben oma en kleinzoon een solar lamp geschonken zodat ze 's avonds niet meer hoeven te knoeien met olielampjes en Njimi ook aan zijn schook kan werken. Wat waren ze blij! Margarete, onze maatschappelijk werkster, heeft haar de werking uitgelegd en voor haar maken we een uitzondering. Gezien haar hoge leeftijd hoeft zij niet te sparen. Begin september organiseren we een opfris-cursus voor alle solar lamp gebruikers en jiko gebruikers en dan zal Mary ook een energiezuinig kooktoestel ontvangen.
23 juni 2016: de solar lamp wordt keurig gebruikt. Het voedselpakket voor juni is afgegeven en Margarete trof Njimy laat in de middag thuis aan. Of hij misschien een tweede korte broek en shirt kon krijgen voor school. Oma wast iedere dag zijn uniform maar door het klamme en vaak natte weer is de kleding 's ochtends niet droog en moet hij in natte kleren naar school.
Eind juni heeft hij zijn korte broek en shirt ontvangen!
21 juli 2016: oma Mary en kleinzoon Njimi zijn naar het huisje naast hen verhuisd, oma had nu een tweekamer huisje en gebruikte slechts een kamer. Omdat dit goedkoper is zijn ze verhuisd. Het maandelijks voedselpakket is afgegeven.
10 september 2016: Oma Mary heeft op 2 september de bijeenkomst van de solar en jiko vrouwen bijgewoond. Solar had ze al maar de energiezuinige jiko (kooktoestel) was een wonder voor haar. Omdat oma Mary al ver op leeftijd is en geen inkomsten heeft, heeft Circle4life haar na afloop een Wisdom Stove energiezuinige Jiko geschonken en bij haar thuis gebracht. Ze was zo blij dat we haar op afstand al vol enthousiasme hoorden praten met haar buurvrouw. Op 29 augustus zijn de schoolkosten voor kleinzoon Njimi voldaan bij Donyo Primary School.
24 oktober 2016: kleinzoon Njimi heeft enorm zijn best gedaan op school en mag het nieuwe schooljaar in groep 7 beginnen. Ook het maandelijks voedsel pakket is uitgereikt.
20 december 2016: alles kabbelt rustig voort bij oma Mary en kleinzoon Njimi. Op 20 december is het maandelijkse voedselpakket bezorgd en het huisbezoek gebracht. Oma Mary had koorts en was wat grieperig. We hopen dat ze snel weer opknapt.
31 januari 2017: op de 16e januari zijn de schoolkosten voor Njimi bij Donyo Primary School voldaan. Njimi is in groep 7 begonnen. Oma en kleinzoon zijn recentelijk verhuisd. De huiseigenaar bleek de huur verhoogd te hebben met shs 500 (€5,00) per maand, een bedrag wat voor oma Mary niet op te brengen was. Ze zijn nu naar een kleinere kamer verhuisd.
21 februari 2017: oma blijkt opnieuw verhuisd te zijn. Toen maatschappelijk werkster Margarete haar op de 21e bezocht voor haar voedselpakket was ze 'gevlogen'. Het pakket is bij de buurvrouw achtergelaten en daar heeft Mary het opgehaald. De reden dat oma Mary moest verhuizen is omdat haar zoon zijn baan kwijt is en geen inkomen meer heeft en zo ook niet de huur voor zijn moeder kon betalen en daarom moest ze uitwijken naar een kleiner huisje.
24 maart 2017: Het maandelijkse voedselpakket is gebracht en ook het huisbezoek heeft plaatsgevonden. Njimi zit midden in zijn examens op dit moment. We wensen hem heel veel succes! Hij is erg gemotiveerd en doet goed zijn best.
28 juni 2017: eind mei is er een huisbezoek gebracht aan oma en hebben we kleding voor Njimi achtergelaten. Hij was er super blij mee. Ook is door maatschappelijk werkster Margarete de achterstallige huur betaald en neemt Circle4life dit op zich. Maandelijks ontvangen oma en kleinzoon hun voedselpakket en is er een nieuwe schooltas en schoolschoenen voor Njimi gekocht.
31 augustus 2017: deze maand heeft Mary haar voedselpakket ontvangen en is ook de huur voor haar voldaan. Kleinzoon Njimi was op het moment van het huisbezoek op school.
26 september 2017: begin deze maand zijn de schoolkosten voor Njimi betaald. Omdat hij volgend jaar examenkandidaat is voor groep 8 heeft de school gevraagd zijn geboortebewijs te regelen. Omdat zijn beide ouders niet meer leven en alle bezittingen verbrand zijn en oma niet meer in staat is dit te regelen, gaan we hen hierbij  helpen. Vandaag is ook het maandelijkse voedselpakket aan oma afgegeven.
21 november 2017: ook voor Njimi is het van groot belang dat hij een geboortebewijs heeft omdat hij volgend jaar naar groep 8 gaat en dit document nodig is voor zijn examen. Omdat de ouders van Njimi beiden omgekomen zijn bij de onlusten in 2007/2008 kunnen zij hier geen akkoord meer voor geven. Ook alle papieren van destijds zijn verbrand en oma Mary beschikt niet over de overlijdensakten. In samenwerking met de chief en een oom van Njimi zijn nu ondersteunende documenten afgegeven zodat de aanvraag in behandeling genomen kon worden. Dit is op 8 november ingediend en op de 14e verdedigd. De aanvraag is geaccepteerd en het is nu wachten op de afgifte van het geboortebewijs. Oma Mary was enorm blij met onze hulp omdat zij dit alleen nooit voor elkaar had kunnen krijgen.
op 21 november heeft Margarete een huisbezoek gebracht aan oma. Ze was niet in orde, had pijn op haar borst waarop Margarete haar voor controle en medicatie naar de dichtsbijzijnde post heeft gestuurd. Njimi liet zich niet zijn. Hij is onlangs, volgens traditie, besneden en herstelt hiervan.
21 december 2017: het gaat weer goed met oma Mary. Op 21 december is de maandelijkse huur betaald en het voedselpakket afgegeven. Ook heeft Njimi zijn nieuwe schooluniform voor schooljaar 2018 ontvangen. Hij was apetrots en zag zichzelf zo als de meest knappe en hardwerkende leerling van zijn school.
27 februari 2018: het geboortebewijs voor Njimi is afgegeven en een kopie is overhandigd aan de nationale examencommissie voor zijn examen dit jaar in groep 8. Oma Mary was enorm dankbaar voor de hulp die ze via Circle4life heeft gekregen, alleen had ze het nooit voor elkaar gekregen vertelde ze blij. Het maandelijks voedselpakket is eind januari en op 27 februari afgegeven.
22 maart 2018: de huur is betaald en ook het voedselpakket is afgegeven. Njimi heeft meegedaan aan een hardloopwedstrijd 100 meter voor zijn school in Machakos County tegen andere scholen uit verschillende counties.
23 april 2018: dat niet iedereen de hulp maar als vanzelfsprekend ervaart, bewijst oma Mary. Haar dankbaarheid naar Circle4life toe voor de onderwijsmogelijkheid voor haar kleinzoon laat ze hem ook met regelmaat zien. En leert hem dat het niet zo normaal is dat iemand geholpen wordt en dat hij er keihard voor moet werken. En dat dit zijn kans is op een beter leven.
23 mei 2018: op 15 mei zijn de schoolkosten voor de tweede termijn voor Njimi betaald. Hij doet groep acht en is dus eindexamenkandidaat. Njimi heeft Margarete beloofd ons trots te maken en al zijn energie te stoppen in het leren en droomt van een goede toekomst door zijn onderwijs. Op 23 mei is de oude oma bezocht en heeft ze het maandelijks voedselpakket ontvangen en is de huur voor de kamer voldaan. Oma Mary was niet in orde en kampte nog met de gevolgen van malaria.
31 juli 2018: oma is weer opgeknapt en heeft haar voedselpakket ontvangen. Op 31 juli zijn de speciale kosten voor Njimi op school voldaan die als extra kosten voor alle leerlingen zijn ingevoerd. 
23 augustus 2018: en de school is weer begonnen. De laatste en derde termijn voor Njimi en ook een heel spannende termijn omdat hij zijn nationale examen moet doen. de schoolkosten zijn voldaan, de huur voor de kamer van oma en kleinzoon is voldaan en het voedselpakket is afgegeven. Omdat er ook nog twee ooms zijn, is besloten dat zij hun neefje zullen moeten helpen met middelbaar onderwijs. Margarete gaat dit met oma bespreken en mogelijk met de twee zoons erbij.
26 oktober 2018: de laatste schooltermijn op de basisschool zit er bijna op. De examens gaan beginnen voor Njimi en we wensen hem veel succes toe!
27 november 2018: de examenuitslag voor Njimi is binnen. Een gemiddeld eindresultaat, een score van 261 uit 500. We hebben inmiddels een verzoek tot sponsoring van zijn middelbare school ingediend bij een bevriende organisatie. De ooms blijken niet in staat hun hoogbejaarde moeder bij te staan. Een is inmiddels zijn baan kwijt, de ander leeft van tijdelijke baantjes. Na overleg hebben we besloten dat we, gezien de hoge leeftijd van oma Mary, haar blijven ondersteunen met een maandelijks voedselpakket de huur voor haar kamer.
4 januari 2019: ons verzoek tot hulp heeft een mooie samenwerking opgeleverd met DISC Initiatives uit Donyo Sabuk. Zij hebben Njimi opgenomen in hun sponsorprogramma en zullen de schoolkosten voldoen. Circle4life zorgt dan voor de schooluniformen, schoenen en schoolboeken! Zo kan Njimi naar school en werken aan zijn toekomst. Een enorme zorg minder voor oma Mary!
28 februari 2019: wat een enorme teleurstelling! Zowel Njimi als zijn oma weigerden in januari om hem naar St.Mary's High school te laten gaan en wilden zelf bepalen naar welke school hij zou gaan. Na urenlange gesprekken en een niet-meewerkende oma en kleinzoon hebben we ons teruggetrokken. Dan maar niet naar school via ons en nu mogen ze het zelf regelen.
Eind februari bezocht maatschappelijk werkster Margarete Njeri oma Mary om het maandelijks voedselpakket te bezorgen. Oma maakt zich zorgen om haar kleinzoon. Hij gaat nu helemaal niet meer naar school en schaamt zich voor zijn vroegere klasgenoten en verstopt zich overdag. Omdat in januari zijn plek naar een ander kind is gegaan, zal hij dit schooljaar in ieder geval niet door ons geholpen kunnen worden. 
25 april 2019: aan het einde van iedere maand wordt het voedselpakket bezorgd en wordt de huur van die maand voldaan. De afgelopen twee keer was oma niet thuis en is haar pakket bij de buren afgegeven waar ze het later ophaalt. Njimi houdt zich nog steeds schuil en schijnt 's ochtends vroeg al van huis te gaan en aan het eind van de dag terug te komen. Oma heeft hem gevraagd om tijdelijk werk aan te nemen om zo iets extra's in te brengen.
24 mei 2019: ook voor oma Mary was het voedselpakket vooruit betaald i.v.m. het zwangerschapsverlof van onze maatsschappelijk werkster. Het is op 24 mei bezorgd bij haar.
28 augustus 2019: de afgelopen maanden is de maandelijkse betaling van de huur en de donatie van de voedselpakket via telefonisch bestellen en bezorgen geregeld en vandaag was weer de eerste keer dat oma bezocht werd. Ze dankte ons voor onze steun aan haar en zoals ze het zelf noemde 'haar redding'.
24 september 2019: de maandelijkse huur en het voedselpakket zijn vandaag betaald en afgegeven. Oma en kleinzoon maken het goed.
22 oktober 2019: ook oma Mary mocht vandaag haar voedselpakket ontvangen. Het gaat goed met de bejaarde vrouw en haar kleinzoon. Ook de huur is voldaan.
30 januari 2020: Er valt niets bijzonders te melden. Alles gaat goed. Njimi schijnt naar school te gaan en wordt via een tante gesponsord! De maandelijkse huur en voedselpakketten worden trouw voldaan en bezorgd.