Francis Maengi

Datum: 

di, 02/02/2016 to wo, 10/02/2016

Locatie: 

Donyo Sabuk

Status: 

Francis in zijn nieuwe rolstoel, de oude staat er naast. Family empowerment, crisis aid, Kenia
Francis in zijn nieuwe rolstoel, de oude staat er naast. Family empowerment, crisis aid, Kenia

Uitleg project: 

Situatie: Francis werd in 1982 in Matuu geboren. Als kind van 7 kreeg hij polio waardoor hij gehandicapt raakte aan beide benen.  Zijn ouders scheidden en het gezin viel uit elkaar. Zijn moeder vertrok richting Kyeleni, waar haar zus woont. Francis heeft de basisschool voltooid bij Joytown Primary, een school in Thika voor gehandicapte kinderen. Door geldgebrek kon hij niet naar Secundary school. Het leven in Kyeleni werd te benauwd voor Francis. Dagen alleen met niets te doen. In 2013 ging hij ervandoor en koos voor het straatleven in Donyo Sabuk. Via de gemeenschap had hij destijds een simpele rolstoel gekregen en voor eten was hij afhankelijk van wat mensen hem gaven. Slapen deed hij onder een afdakje in zijn rolstoel. Zijn rolstoel staat op instorten en hij kan werkelijk geen kant meer op.

Missie: een nieuwe rolstoel voor Francis en zoeken naar mogelijkheden om de familie te traceren en mogelijk ook de terugkeer naar of zijn moeder of zijn zus

Acties

  • een nieuwe rolstoel voor Francis
  • nieuwe kleren voor Francis
  • opsporen en geprekken voeren met tante/moeder/zus

Huidige stand van zaken:
10 februari 2016: De nieuwe rolstoel was onze grootste prioriteit en op 2 februari hebben we een bezoek gebracht aan de APDK in Nairobi (Association for Physically Disabled Kenya). Hier hebben we prima geschikte rolstoel gevonden voor Francis, de safari tourer. Een rolstoel met speciale dikkere voorwielen om zo meer stabiliteit te geven in rurale gebieden. Op 5 februari hebben we de rolstoel opgehaald en bezorgd bij Francis. Hij was, en is nog steeds, de koning te rijk. Dat we echt deden wat we beloofden, hij kon het niet geloven. Is deze echt voor mij? Nou de overstap was snel gemaakt. Na een wasbeurt door mannen uit de omgeving op een grasveld tussen half afgebroken muren en in zijn nieuwe kleding werd hij in de nieuwe rolstoel gezet. De eerste nacht bleef de oude rolstoel nog naast hem staan maar de dag erop was deze verdwenen en mogelijk door iemand voor oud ijzer verkocht.
Op dezelfde dag zijn we erin geslaagd zijn tante, die in Kitanga woont, op te sporen en we hebben een gesprek met haar gehad. Zijn moeder bleek bij haar in huis te wonen. Omdat zij als inwonenende vrouw niets te zeggen had en de echtgenoot van haar zus bepaalt, was het niet mogelijk voor de moeder toezeggingen te doen omtrent het helpen van haar zoon. Wel ging ze af en toe naar Donyo om hem van nieuwe kleren en eten te voorzien. Na het bezoek daar vertrokken we naar Kyeleni waar we een gesprek gehad hebben met Maria, de zus van Francis. Hij bleek eerder bij haar in huis gewoond te hebben maar was ook hier weggelopen omdat het leven hem benauwde. Maria was bereid hem opnieuw onderdak te bieden en vervolgens zijn we met Francis in gesprek gegaan. Het blijft weigeren om uit Donyo weg te gaan en terug te 'moeten' naar Kyeleni. We hebben hem bedenktijd gegeven en op 10 februari hebben we hem nogmaals gesproken.
Hij bleef bij zijn standpunt. Hij is superblij met de hulp die hij via ons gekregen heeft maar moet er niet aan denken om het rumoerige straatleven op te geven voor een klein dorpje als Kyeleni waar hij de hele dag alleen zit omdat zijn zus, haar man en kinderen overdag niet thuis zijn. Daarbij is het dorpsleven daar erg rustig vanwege het geringe aantal inwoners. We hebben besloten zijn keuze te respecteren. Zijn moeder en zus hebben beloofd hem geregeld op te zoeken en te helpen waar ze kunnen. Ook wij zullen een oogje in het zeil blijven houden. Onze hulp houdt hier op. We hebben zijn leven een mooie wending kunnen geven door deze prachtige rolstoel.
10 november 2016: Op 7 november bereikte ons het droevige bericht dat Francis op zaterdag 5 november 's avonds om 20.00 uur om het leven is gekomen bij een ongeluk. Francis was onderweg naar zijn broer in Maguguni en is gegrepen door een truck met oplegger die hem niet gezien had. Hij had geen schijn van kans en is ter plaatse overleden. 
Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft op 10 november namens Circle4life de begrafenis in Kitui bijgewoond en een donatie gedaan aan de moeder en zus als tegemoetkoming in de begrafeniskosten. Dit had hij niet verdiend. Francis was altijd vrolijk. Altijd in een voor een praatje (in het Engels). Hij verkoos het leven op straat boven een dak boven zijn hoofd bij zijn zus omdat het leven in een klein huisje hem benauwde. Francis werd 34 jaar oud. R.I.P. Francis.