Deno (Dennis Malombe)

Datum: 

vr, 05/02/2016

Locatie: 

Donyo Sabuk

Status: 

Deno op de markt in Donyo, met zijn nieuwe slippers en t-shirt, education, Circle4life Kenya
Deno op de markt in Donyo, met zijn nieuwe slippers en t-shirt, education, Circle4life Kenya

Uitleg project: 

Situatie: Deno(5) troffen we op 5 februari aan op straat. Een klein mannetje waar we op werden geattendeerd door onze marktkoopvrouw Anna. Deno leeft overdag op straat. Hij woont bij zijn stiefvader en stiefmoeder. Zijn moeder is vijf maanden geleden met de noorderzon vertrokken en niemand weet waar ze is. Zijn voorgeschiedenis is zeer triest. De moeder is afkomstig uit Kitui en verhuisde met de kleine Deno naar Donyo toen hij ca. 3 maanden oud was. De stiefvader die nu voor hem zorgt, trok zich het lot van de moeder en baby aan en nam hen in huis. Er ontstond een relatie en ze trouwden. Wat hij niet wist, is dat zij ook met een andere man trouwde en met regelmaat heen en weer pendelde de baby in haar kielzog meesjouwend. Deno leeft al vanaf kleins af aan op straat. Zijn moeder bekommerde zich niet om hem en stond overal bekend als een enorme kenau. Zelfs de mannen in Donyo zijn bang voor haar omdat ze vecht als een man en een ruzie ook niet schuwt. Nadat zij plotsklaps verdween, is Deno bij zijn stiefvader, de enige bekende die hij heeft, gebleven. Zijn stiefmoeder heeft echter helemaal niets met hem en het enige wat zij doet is zijn kleren wassen. Overdag hangt hij op straat rond.

Missie: een beter leven voor Deno waarbij hij wel naar school gaat 

Acties

  • in contact komen met de stiefvader en nagaan in hoeverre deze bereid is te helpen
  • verbetering van de leefomstandigheden
  • te zorgen dat Deno zo snel mogelijk naar school gaat en uitzoeken waarom hij niet naar school gaat
  • opsporen van de biologische moeder

Huidige stand van zaken
8 februari 2016: wat een triest verhaal gaat er achter dit kleine, beschadigde jongetje schuil. Wat zal dit jongetje veel meegemaakt hebben. Toen we hem op 5 februari voor het eerst zagen, duurde het even voordat hij schoorvoetend dichterbij durfde komen. Het feit dat er een mzungu (blanke) bij was, maakte hem nieuwsgierig en zijn nieusgierigheid overwon. Aanvankelijk deed hij of hij ons niet verstond maar toen maatschappelijk werkster Margarete Njeri apart met hem ging zitten begon hij meer te praten. We hebben hem van eten, nieuwe slippers en t-shirt voorzien. Bij de vraag of hij ons wilde laten zien waar hij woont zodat we met hem meekonden, was hij snel klaar met het gesprek. Dit kwam te dichtbij en hij ging er vandoor. Op afstand volgden we hem en vonden zo de compound. Er was niemand thuis en Deno zat op zijn hurkjes tegen de muur. Een buurvrouw was bezig haar was te doen en Margarete ging met haar in gesprek. De stiefmoeder bleek naar een begrafenis en zou laat die middag terug zijn. We besloten daarop later terug te komen. En toen hadden we meer succes. Ze kon ons echter niets vertellen over de jongen. Hij woonde al bij de stiefvader toen zij erbij kwam en ze verwees ons naar de stiefvader als we meer wilden weten.  We zijn er achter gekomen waar de stiefvader, die als assistent fundi (aannemer) werkt en hebben hem op zijn werk bezocht. Hij was bereid ons te woord te staan. Hij vertelde ons het verhaal over zijn ex-vrouw en de angst die hij nog steeds voor haar heeft. Op 26 december heeft ze voor het laatst gebeld en ook hij weet niet waar ze is. Over het niet naar school van Deno was hij kort. Zodra Deno naar school gebracht werd, nam hij de benen. We vermoeden dat er iets heftigs op school heeft plaatsgevonden waardoor hij bang is. De stiefvader beloofde zijn medewerking zolang we maar niet besloten om Deno op een kostschool te plaatsen omdat hij bang was dat de moeder erachter zou komen en hem iets aan zou doen. Verder hebben we beloofd om alles in het werk te stellen om te achterhalen waar de moeder is en om met haar te praten. 
2 maart 2016: eindelijk is het ons gelukt om Deno te pakken te krijgen en ook te bewegen naar school te gaan. Zodra het woord school viel, liep hij weg. Hij weigerde pertinent om naar school te gaan. In samenwerking met de stiefvader zijn we er uiteindelijk ingeslaagd. We hebben besloten hem naar Tumaini Academy in Donyo Sabuk te doen. Een prive school waar we meerdere kinderen sponsoren in onderwijs. Een school waar onderwijs hoog in het vaandel staat en de leerkrachten ook om de kinderen geven. De stiefvader kwam samen met Deno en maatschappelijk werkster Margarete Njeri op 2 maart naar school. De intake volgde en de kennismaking met zijn nieuwe juf. En wat we niet verwacht hadden gebeurde, hij was onmiddelijk weg van de juf en legde vol vertrouwen zijn kleine knuistje in haar hand en ging met haar mee naar de klas. Een kennismaking met alle andere kleuters volgde en tot zijn grote verbazing zaten er zelfs kindjes uit de buurt die hij kende in zijn klas. Het ijs was snel gebroken. Deno begint in de Nursery en met het lokale restaurantje Dreamlight hebben we een afspraak dat ze dagelijks een lunchbox bij hem brengen. We zijn benieuwd hoe het hem de komende tijd zal vergaan. Ook gaan we verder in de zoektocht naar zijn moeder en hopen we te kunnen achterhalen waar zijn angst vandaan kwam. We zijn enorm dankbaar en blij dat we dit kind van het straatleven hebben kunnen redden. Hij is nu nog klein genoeg om de nare straatleven-gewoontes er weer uit te krijgen. Dankzij uw geweldig steun kunnen we dit mogelijk maken. We houden u op de hoogte!
30 april 2016: op 17 maart is een stapelbed geschonken aan de stiefouders van Deno zodat zowel de ouders als het ventje niet meer op de betongrond hoeven te slapen. Deno was helemaal gewend aan zijn nieuwe leventje en ging met veel plezier naar school. Op het moment van de update hebben we de schoolresultaten nog niet binnen. 
Helaas is er een verandering in zijn leven gekomen. Onverwachts stond de oma (van moeders kant) in Donyo en nam het kleine mannetje zonder pardon en zonder overleg weg bij zijn stiefvader en heeft hem om 22 april meegenomen naar Kitui, zo'n kleine 140 km verwijderd van Donyo Sabuk. Een reis met de matatu die toch al gauw een drie tot vier uur moet duren. Zij vond dat hij leed onder het wonen bij zijn stiefvader en beter af was bij zijn 'echte' familie, dus haar. Margarete, onze maatschappelijk werkster, is er in geslaagd haar telefoonnummer te achterhalen en heeft langdurig met haar gesproken. Onze uitleg dat de stiefvader Deno's enige vaste en vertrouwde punt was en zij voor hem totaal onbekend was (zijn moeder kwam naar Donyo toen hij drie maanden oud was)veranderde hier niets aan. Ook niet de uitleg dat hij goed onderwijs volgt nu in Donyo en we voorstelden hem zijn school daar te laten volgen en in de vakantie naar haar te komen werden weggewoven. In mei gaan we haar opzoeken om dit nader uit te zoeken en te kijken of de situatie bij oma beter is voor het kind. Wordt vervolgd...
18 mei 2016: een verrassende wending. Met veel pijn en moeite heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri het telefoonnummer van deze vrouw kunnen achterhalen en heeft vervolgens contact gezocht met als resultaat dat we op 18 mei, met de taxi vanwege de enorme afstand, naar Kitui zijn afgereisd. In de buurt van Kitui moesten we bellen zodat ze ons een gerichte routebeschrijving kon geven. Daar wachtte ons een nog grotere verrassing. We verwachtten een oude grijze dame maar niets was minder waar. Er stond een vrouw met een baby van ca. 4 a 5 maanden op ons te wachten en ze nodigde ons uit om mee te gaan naar haar huis. Margarete deed het gesprek en hier kregen we het hele familieverhaal te horen...
De overgrootmoeder van Deno die in Kitui woonde heeft 2 kinderen gekregen, waaronder de oma van Deno. Het andere kind was de oud-tante van Deno, de vrouw die ons opwachtte. De oma van Deno kreeg al heel jong twee kinderen ( waaronder de moeder van Deno) die ze al snel achterliet bij haar moeder om vervolgens nooit meer terug te komen. Deno's moeder was slechts zes maanden oud toen en groeide op bij haar oma. Een rebelse tiener die met regelmaat wegliep om op gegeven moment helemaal te verdwijnen. Dit was toen ze in klas vier van de basisschool zat. De tante van Deno's moeder leeft in Soweto, een buitenwijk van Kitui en bleek heel toevallig een vriendin te hebben die als politie agente in Donyo Sabuk werkt en het verhaal van Deno's moeder en stiefvaders wist. Zij maakte zich ernstig zorgen en in overleg is besloten dat de oud-tante Deno in huis zou nemen. Dit gebeurde, in samenwerking met de politie, eind april. In de tijd dat Deno een klein ventje was is zijn biologische moeder een aantal keren opgepakt. Ze weigerde om het kleine ventje naar school te sturen en liet hem met regelmaat aan zijn lot over om in oktober 2015 geheel van het toneel te verdwijnen. 
Omdat de stiefouders ook het jochie aan zijn lot overlieten was de beslissing dus snel rond. Vanaf eind april woont Deno in het gezin van zijn oud-tante, haar man, haar docher van tien en baby. Ze voedt hem op als haar eigen kind, alhoewel ze nog wel moeite heeft met zijn straatkinderengedrag. Vanaf 18 mei gaat Deno naar dezelfde school als haar oudste dochter, Bridge International Academy. Circle4life helpt de tante met de schooluniformen voor beide kinderen en de schoolkosten. Als tegenprestatie voedt zij hem op. Begin september gaan we hen opzoeken en kijken hoe het hen vergaat. In de tussentijd wordt er met regelmaat gebeld met de tante. We hopen dat Deno eindelijk zijn rust in een 'echt gezin' gevonden heeft en het snel naar zijn zin zal hebben in dit deel van het land en op de nieuwe school. Dankzij u hebben we dit mannetje opweg geholpen naar een betere toekomst!
30 juni 2016: Tante Christine, de voogd voor Deno, informeerde ons dat Deno heel hard zijn best doet om zijn nieuwe leven op te pakken. Het gaat goed op school en hij verzuimt geen dag. Bij de intake in mei waren we zijn schooluniform vergeten en dat is nu begin juni aangeschaft!
5 september 2016: een lange rit richting Kitui. Het was tijd om tante Christine een bezoek te brengen en de schoolkosten voor de laatste termijn te voldoen. Christine en haar baby werden thuis opgepikt en als eerste gingen we naar Bridge International Academy. Deno en zijn nichtje Beatrice werden uit de klas gehaald. Beiden zagen er heel goed uit. Deno was vrolijk en lachte steeds. Daarna volgde een bezoek aan beide klassen. De leraren vonden het zo bijzonder dat we kwamen dat alle kinderen liedjes gingen zingen voor ons. Ook Deno deed uit volle borst mee. 
Na school keerden we terug naar het huis van Christine waar ons een grote verrassing wachtte. Haar vriendinnen hadden in onze afwezigheid een lunch bereid en we genoten van rijst, kool en kip. Christine vertelde dat de biologische moeder van Deno de week ervoor ineens voor haar deur stond. Ze is een week gebleven en had geeist dat Deno teruggebracht werd naar Donyo Sabuk. Hij was echt wel in staat om zichzelf te redden vond ze. De tante was vreselijk boos geworden en het feit dat de mzungu (blanke) binnenkort zou komen deed de moeder het hazenpad kiezen. Te meer omdat ze weet dat we haar bij de politie zullen aangeven voor het in de steek laten van haar kind. Daarna is ze niet meer gezien. Deno is inmiddels helemaal ingeburgerd in zijn nieuwe gezin en noemt Christine zelfs mum. Beter dan dit hadden we niet kunnen bedenken.
8 september 2017: wat een kanjer die kleine Deno maar ook wat een geweldig mens is zijn oudtante Christine! Deno en zijn achternichtje Beatrice gaan met veel plezier naar school. In het gezin van tante Christine gaat het ook super. Hij is volledig opgenomen als een van de kinderen. Circle4life ondersteunt het gezin met de schoolkosten voor zowel deno als Beatrice.
21 oktober 2017: graduation day! Vandaag was de officiele ceremonie die alle kleuters ten deel valt bij het verlaten van de kleuterklassen. Ook Deno maakt zich op voor groep 1 waar hij in januari gaat beginnen. Omdat de verkiezingen in Kenia op 27 oktober voor de tweede keer gehouden moeten worden, gaan alle scholen voor die datum dicht tot januari. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri is zaterdag naar Kitui gereisd om de ceremonie bij te wonen. Wat een verrassing wachtte Deno en ons. Hij is niet alleen bevordert naar groep 1, hij is ook nog eens de leerling die het beste all round presteerde. Dit leverde hem een extra certificaat op en Bridge International had een mooie taart in de kleuren van de school laten maken, die verdeeld werd onder alle kleuters, ouders en leerkrachten. Een geweldige dag met een zeer trotse Deno. Wie had dit durven dromen nadat wij hem op 5 januari vorig jaar op straat aan troffen.... ook voor ons met recht LEERLING VAN HET JAAR 2017!
12 januari 2018: de schoolkosten voor de eerste termijn zijn via mPesa betaald bij Bridge Int'l Academy voor Dennis en Beatrice. Ook zijn er nieuwe schooluniformen besteld. Margarete zal zodra haar schema het toelaat de school bezoeken om de uniformen en schoenen af te geven.
12 maart 2018: eindelijk was het zo ver, de schooluniformen en -schoenen zijn op school afgegeven aan Beatrice en Dennis. Dennis is een zeer joviaal en innemend mannetje geworden. Wat zijn wij blij dat we hem voor een duistere toekomst hebben kunnen behoeden. Zijn klasselerares is meer dan tevreden. Hij zet zich enorm in en is erg actief en gaat heel goed om met de andere kinderen uit zijn groep.