Pauline Mutete

Datum: 

vr, 09/09/2016

Locatie: 

Kitambaasye, Donyo Sabuk Area, Kiambu, Kenia

Status: 

Pauline met haar dochter Teresiah en tweeling Samon en Mary, Kitambaasye, Kenia, crisis aid, family empowerment, Circle4life Kenya
Pauline met haar dochter Teresiah en tweeling Samon en Mary, Kitambaasye, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Pauline (42) is een alleenstaande moeder van acht kinderen in de leeftijd van 14 tot 4 jaar. Tot vorig jaar mei gelukkig getrouwd met David Kanavo maar het noodlot sloeg toe. David werd ziek, chronische longontsteking, en ging trouw naar de kliniek voor behandeling. Op de dag dat hij ontslagen werd uit de kliniek werd hij overvallen en in elkaar geslagen. Twee weken later overleed hij. 
Het bleek niet het enige ongeluk te zijn. Het huis van Pauline en haar kinderen brandde een paar weken later tot de grond toe af. Alles weg. Inentingskaarten, ID kaarten, helemaal niets meer.
Gelukkig is de grond waar het huis op stond en de shamba's eromheen van Pauline. Buren hielpen haar en bouwden een provisorisch huisje van traditionele materialen. Het was overleven voor Pauline en haar kinderen. Geteisterd door honger, geen geld en machteloos staan omdat er geen uitzicht in de situatie leek te komen.
Op 9 september werd het intake gesprek afgerond, de eerste bezoeken vonden al in juni plaats.
Pauline woont met Samuel (14), Teresiah (10) en tweeling Samson en Mary (4) in het bouwval. De andere twee tweelingen van 5 en 6 jaar oud zijn door een kindertehuis uit de omgeving opgenomen omdat de thuissituatie erg schrijnend was. Pauline heeft onze hulp hard nodig.

Missie
een nieuw huis en hulp om weer aan een toekomst te werken. Bedden voor de kinderen en ondersteuning met voedsel en onderwijs.

Acties:

  • voldoen schoolkosten bij Ithethani Primary school voor Samuel en Teresiah
  • het bouwen van een twee-kamer huis met cement vloer
  • twee stapelbedden en een bedbank compleet met matrassen, lakens, dekens en klamboe's
  • eenmalige ondersteuning met zaden en kunstmest, op voorwaarde dat Pauline zelf haar land bewerkt voor die tijd
  • maandelijks voedselsupport tot in ieder geval juni 2017 waarbij de maanden dat de uitwonende kinderen thuis zullen doorbrengen verdubbeld worden
  • schooluniformen, schoolschoenen en kosten voor onderwijs voor de vier thuiswonende kinderen

Huidige stand van zaken:
28 september 2016: eindelijk zijn we het met de fundi eens  over de kosten voor de bouw van het huis en is er een start gemaakt.  Pauline helpt waar ze kan, sjouwt water maar in de tussentijd bewerkt ze ook haar land om haar betrokkenheid te laten zien. Op 27 september zijn de schoolkosten op Ithetani Primary school voldaan en ook de achterstallige kosten voor de tweede termijn. Teresiah was naar huis gestuurd vanwege haar gehavende schooluniform. We hebben de school kunnen bewegen haar terug te laten keren en zullen in januari 2017 nieuwe uniformen voor de kinderen kopen. Het eerste voedselpakket is inmiddels afgegeven.
15 oktober 2016: op 3 oktober is er daadwerkelijk een start gemaakt met de bouw van het huis nadat alle voorbereidingen klaar waren. Het was een flinke klus om alle bouwmaterialen naar boven te krijgen. Pauline en haar kinderen zijn zo enorm blij met de hulp en weten niet hoe ze bedanken moeten. Pauline is klaar met het bewerken van de velden en de zaden en kunstmest zijn gekocht en gedoneerd. De bedden en matrassen hebben tijdelijk bij het project Jane Syowai opgeslagen gestaan omdat de vloer moest drogen en er nog niets op kon staan. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft op 10 oktober een ouderdag op Ithetani school bezocht. Het thema was verantwoordelijk ouderschap met het oog op de lange schoolvakantie. De school zit in een schoolvoedsel programma van Watoto Wenje Nguvu, waardoor de kinderen op school pap en lunch krijgen.
31 oktober 2016: op 18 oktober was de bouw volledig afgerond, de vloer gedroogd en de bedden geplaatst en opgemaakt. Pauline en haar kinderen hielpen mee. Ook nu wist Pauline niet hoe ze Circle4life moest bedanken. Het was een zeer memorabele, opgewekte en vrolijke dag voor hen. Hun leefsituatie werd ineens anders, iets waar ze niet op hadden hopen. Pauline was in tranen bij het zien van het prachtige huis met de bedden. Een droom die uitkwam. Ook de buren kwamen langs en waren net zo blij voor Pauline, ook zij hadden niet verwacht dat dit zou gebeuren.
26 november 2016: vandaag hebben we, na een paar tevergeefse pogingen door de overvloedige regenval, Pauline thuis bezocht. De tassen met kleding voor Pauline en haar kinderen hadden we een paar dagen ervoor al overhandigd maar omdat de brede waterstroom en modderwegen te heftig waren konden we de oversteek niet maken. Alle acht kinderen waren thuis. De vier die bij een kindertehuis zijn opgenomen waren 19 november thuisgekomen voor de lange kerstvakantie. Het was een enorm feest. Kleding uitgedeeld, een extra voedselpakket tijdens de schoolvakanties waarbij alle kinderen thuis zijn, en alle kinderen kregen een plastic HEMA wild dier. Allereerst kregen we een soort 'modeshow'. Wat waren ze blij met de nieuwe kleren. Daarna werd er druk gespeeld met de beesten. Ze gingen op safari en op hun hurken (de nieuwe kleding mocht niet vies worden) gingen ze twee aan twee voorbij. Het was een geweldig gevoel om hen zo gelukkig te zien. De zaden in de velden zijn ontkiemd en er stonden kleine plantjes in een mooie groene kleur. Pauline is zeer gemotiveerd en gaat zorgen dat het een succes wordt. We hopen dat ze een fijne vakantie met elkaar zullen hebben.
De oudste vier kinderen zijn zaterdag 26 november ook aanwezig geweest bij de XMAS FUN DAY die Circle4life had georganiseerd voor veertig kinderen uit de projecten. In een met kerstsferen versierde ruimte werd er druk geknutseld en eigen  kerstversieringen gemaakt. Ook mochten alle kinderen hun eigen kerstkaarten maken en werden ze verwend met patat en smokey (rookworstje) en als laatste kregen ze een kleine goodie bag, een kerstsok gevuld met een kwartetspel, potlood & gum, een vingerpoppetje en zuurstokje.
13 december 2016: niemand thuis bij het afgeven van het voeselpakket. Zowel de moeder als de jongste kinderen waren hout sprokkelen. Het voedselpakket is bij de buren afgegeven en later opgehaald door Pauline. Ook zijn de maten van de schooluniformen opgemeten. De buurkinderen deden dienst als model:)
22 december 2016: de schooluniformen zijn afgegeven en ook heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri een gesprek gehad met de verantwoordelijke maatschappelijk werkster van het kindertehuis waar de andere kinderen verblijven. Afgesproken is om de situatie voorlopig zo te laten en de vier kinderen die in het tehuis wonen de schoolvakanties thuis bij mama en broertjes/zusjes door te laten brengen. CIrcle4life zal het voedselpakket gedurende die weken/maanden verdubbelen.
4 februari 2017: alle vier de kinderen die door stichting Circle4life wordne ondersteund zijn naar Itetani Primary school en de schoolkosten zijn voldaan. Het voedselpakket wordt maandelijks afgegeven. Helaas meldde Pauline dat er is ingebroken en dat haar solar lamp is gestolen. Samen met de buren heeft ze een poging ondernomen het terug te vinden maar helaas zonder resultaat. We gaan kijken hoe we een nieuwe lamp kunnen beveiligen. Wellicht is een ijzeren ketting zoals bij Jane Syowai een oplossing.
Op 4 februari meldde Pauline dat ze door het kindertehuis was uitgenodigd voor hun maandelijkse activiteiten-ouderdag. Zeheeft hen daar opgezocht en het gaat goed met hen.
31 maart 2017: de oogst bij Pauline is door de extreme droogte mislukt. Omdat zij in de bergen woont is water al een groter probleem dan elders maar hier was niets tegen te doen. De afgelopen weken heeft Pauline haar grond opnieuw bewerkt voor het opnieuw inzaaien. De verwachting is dat er in april wat regen komt en de hoop is gevestigd op het komende regenseizoen (juni). Circle4life zal haar nogmaals ondersteunen met zaden en kunstmest en hopen dat de weergoden haar beter gezind zijn dit keer.
15 april 2017: de zaden en kunstmest zijn afgeleverd en Pauline begon meteen met het planten van de nieuwe zaden. Ze was enorm blij en dankbaar voor deze nieuwe kans. Nu maar hopen dat er regen komt en de zaden snel ontkiemen. De kinderen waren thuis van school door de april vakantie. Helaas hadden ze geen schoolresultaten meegekregen, deze zouden tijdens de oudervergadering aan het begin van de tweede termijn worden uitgedeeld.
30 juni 2017: op 28 mei hebben Ellen van Gemert en Margarete Njeri(maatsch.werkster C4L) een huisbezoek gebracht aan Pauline. Onze vermoedens dat ze zwanger zou kunnen zijn werden op 2 juni bevestigd na onderzoek en tests in de kliniek in Donyo. Pauline was in shock en volledig overstuur. Margreet heeft haar dagelijks begeleid en bijgestaan. Pauline is zwanger van een man uit de omgeving die haar een baantje beloofde bij het bedrijf waar hij als opzichter werkt. In ruil daarvoor moest ze 1 keer met hem naar bed. Ondanks het gebruik van de anti conceptie pil raakte ze zwanger. Wij zullen haar bijstaan met extra voeding, controles en benodigdheden om deze baby op te voeden. De eerstvolgende controle staat voor begin juli. Bij de controle is ze tegelijkertijd gecontroleerd op HIV status en duur van de zwangerschap. De verwachting is dat ze rond 9 november zal bevallen.
20 juli 2017: vandaag vond de nieuwe controle plaats, weer bij de ANC kliniek van het Donyo Sabuk Nursing Home. De baby beweegt goed maar het gewicht van Pauline is zorgwekkend. Ze weegt slechts 46kg en haar ijzergehalte is erg laag. Er zijn supplementen voorgeschreven en we gaan haar wekelijks voorzien van verse, ijzerhoudende groenten en vlees. De supplementen zijn gekocht en ook het maandelijks voedselpakket. De eerstvolgende controle staat voor 17 augustus.
25 augustus 2017: zwangerschapscontrole! Pauline is zowaar 2 kg aangekomen, iets waar we meer dan blij mee zijn. De harttonen van de baby zijn goed en het beweegt ook goed. Ondanks eerdere berichten lijkt de baby toch in september al te komen. Pauline heeft dan ook het advies gekregen om een tas klaar te zetten voor het geval de bevalling begint. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri heeft de voorgeschreven medicatie, foliumzuur en voedingssupplementen voor haar gekocht en ook sponsoren we met extra verse groenten en vlees. Wekelijks ontvangt Pauline, gedurende haar zwangerschap en de eerste maanden na de bevalling, extra voeding. Op 25 augustus is het 'normale' maandelijkse voedselpakket bij haar afgegeven. De eerstvolgende controle staat gepland voor 14 september.
26 september 2017: Wekelijks wordt Pauline bezocht door Margarete en helaas hebben we moeten constateren dat de kinderen niet met regelmaat naar school gaan. Margarete heeft ernstige gesprekken gevoerd met Pauline. Waarschijnlijk speelt haar afkomst, alle familieleden zijn ongeletterd, mee bij het niet inzien van de noodzaak om naar school te gaan. Margarete heeft gesprekken gehad met de leerkrachten en het hoofd van Itetani Primary School en op 14 september is Pauline op school ontboden en is er gesproken over het belang van onderwijs. Ze heeft beterschap beloofd. Margarete zal er dicht op zitten en we blijven haar motiveren hierin.
De controle afspraak die voor 14 september stond bij de kliniek kon hierdoor niet plaatsvinden, enige miscommunicatie tussen moeder Pauline en de school, en is verschoven naar 19 september.
Zo ver kwam het echter niet want op 16 september werd Margarete laat in de middag gebeld door Pauline dat haar vliezen waren gebroken en bleek ze al enige tijd weeen te hebben. Margarete was net thuis van haar werkdag en is met een taxi teruggegaan. Helaas kon ze het huis van Pauline niet bereiken door de enorme regenval en modder op de wegen. Omdat de bevalling al flink gevorderd was, kon Pauline ook niet meer naar de kliniek gebracht worden. Margarete heeft een lokale vroedvrouw bereid gevonden erheen te gaan en om 20.30 uur werd Charles Wambua thuis geboren. Gelukkig hadden we vooraf alle spullen voor een bevalling aan Pauline afgegeven.
De volgende morgen heeft Margarete moeder en baby meengenomen naar de kliniek en is kleine Charles nagekeken en gewogen, 2.4 kg schoon aan de haak! Ook de navelstreng was in orde. Hij is kerngezond maar heeft een kleine ooginfectie. Moeder Pauline had waarschijnlijk al voor de zwangerschap een infectie opgelopen en hierdoor werd de baby besmet. Hij heeft medicatie gekregen en moest 19 september terugkomen. 
De medicatie heeft geholpen en op 26 september is hij nogmaals nagekeken en was alles weer in orde. Hij heeft zijn inentingen gehad en is opnieuw gewogen... 3,4kg een geweldige groei in 10 dagen tijd. Charles moet 3 oktober terug voor de volgende inenting (polio). Margarete heeft het voedselpakket afgegeven. Helaas bleek 21 september dat de kinderen nog steeds nauwelijks naar school gaan en is het betalen van de kosten op advies van de school opgeschort. Margarete wacht een pittige taak om Pauline te overtuigen van het belang van onderwijs voor haar kinderen!
3 oktober 2017: baby Charles groeit als kool. Vandaag kreeg hij zijn volgende inentingen, iets wat duidelijk niet zijn voorkeur had want hij zette het op een krijsen bij de prik tegen polio. Gelukkig is het voor zijn welzijn en was hij de prik met een paar minuten weer vergeten. 26 oktober staat de volgende afspraak gepland!
30 november 2017: baby Charles heeft zijn controle gehad en weegt nu 5,6 kg. Ook de volgende inenting heeft hij gehad. De 30e november heeft Margarete een gesprek gehad met de maatschappelijk werker van het kindertehuis waar een aantal van de kinderen is opgenomen. Moeder Pauline lijkt psychisch niet stabiel en we moeten gaan kijken wat het beste is voor de kinderen en ons is geadviseerd met een bestuurder uit het gebied te praten. Pauline neemt het niet zo nauw met de hygiene en de kinderen gaan vaak niet naar school.