Pius Nzomo

Datum: 

di, 29/11/2016 to ma, 31/12/2018

Locatie: 

Maendeleo, rural area's around Donyo Sabuk, Kenya

Status: 

Pius met een biscuitje bij het huis in Maendeleo, Circle4life crisis aid, family empowerment, education
Pius met een biscuitje bij het huis in Maendeleo, Circle4life crisis aid, family empowerment, education
Pius met een biscuitje bij het huis in Maendeleo, Circle4life crisis aid, family empowerment, education
Pius met een biscuitje bij het huis in Maendeleo, Circle4life crisis aid, family empowerment, education

Uitleg project: 

Situatie:
Pius Nzomo is een zesjarig jongetje, geboren in 2010 en het vierde kind van moeder Beatrice. Pius werd geboren met een congenitale afwijking waarbij twee handjes en een voet misvormd en aan elkaar vergroeid zijn. Ook is kort na zijn geboorte een oogafwijking geconstateerd en het zicht aan zijn ogen wordt steeds slechter. Alsof dit al niet genoeg ellende was, kreeg hij ongeveer vier maanden geleden malaria. Omdat de thuissituatie slecht is en hij door eenzijdige voeding en ondervoeding weinig weerstand had, heeft hij hierna een soort zweren in en rond zijn mond gekregen die niet meer weggaan. Ook zijn zijn ogen continue ontstoken. De moeder heeft hem met regelmaat meegenomen naar doktoren maar omdat ze geen geld heeft, wordt ze afgescheept met goedkope smeermiddeltjes omdat de dure medicijnen niet te betalen zijn voor haar. Pius kan met helder daglicht nauwelijks kijken en knijpt zijn ogen stijf dicht en ziet alleen de vormen. Bij het donker worden ziet hij nagenoeg niets.
Pius woont met zijn moeder en broertje Charles (8) op de compound van de schoonmoeder van mama Beatrice. De vader is geestelijk niet in orde (hersenletsel opgelopen na een ongeluk) en woont niet meer thuis. Het huis is in zeer slechte conditie en dreigt in te storten. Hulp voor Pius is heel hard nodig maar ook het gezin heeft hulp nodig. Er zijn nog een oudere broer en zus maar die wonen bij hun andere oma in Tala en gaan daar sinds derde kwartaal van dit jaar naar school omdat mama Beatrice het niet kan opbrengen.

Missie:
medische zorg voor Pius zodat zijn gezicht kan herstellen en een bezoek aan het oogziekenhuis in Kikuyu om uit te zoeken wat er precies mis is en wat er aangedaan kan worden. Therapie om met zijn handen te kunnen werken en leren schrijven. Een leefbare woonomgeving is de volgende stap; een nieuw huis met een stapelbed en toebehoren maar ook school voor Pius en Charles. Beide jongetjes zijn nog nooit naar school geweest. 

Acties:

  • ziekenhuisbezoek Pius voor behandeling aan zijn gezicht
  • afspraak bij het Kikuyu Eye Clinic en behandeling
  • bezigheidstherapie voor het krijgen van behendigheid met zijn handen, leren schrijven en objecten vastpakken
  • bouwen van een twee-kamer huis
  • bedden, beddengoed en klamboe's
  • maandelijks voedselpakket
  • schoolkosten en uniform en schoenen voor Pius en Charles

Huidige stand van zaken:
29 november 2016: het eerste huisbezoek en de intake bij het gezin. Wat een enorme shock om de kleine Pius zo te zien. In het begin kroop hij steeds weg. Toen we weggingen kreeg ik zelfs een 'box' van hem.
Moeder Beatrice heeft het gesprek gevoerd met maatschappelijk werkster Margarete Njeri. Beatrice was compleet overvallen door onze komst en wist niet wat ze moest zeggen. Op de vraag welke hulp ze graag zou zien antwoordde ze bescheiden 'medische hulp voor Pius en misschien wat eten of een bed'.  We hebben, ondanks de wachtlijst, dit project per direct opgenomen en gaan proberen zo snel mogelijk het geld voor de behandeling binnen te krijgen. Pius heeft onze hulp zo hard nodig.
Donderdag neemt Margarete Pius en zijn moeder mee naar Kenyatta National Hospital en hopen we dat zijn gezicht behandeld kan worden. Daarna wordt er een afspraak gemaakt bij het Kikuyu oogziekenhuis en wachten we met spanning de uitslag af... zes jaar en nog een heel leven voor zich. Dit kind moet toch geholpen worden?
14 december 2016: de medische molen is op gang. Op 1 december is Margarete met Pius en zijn moeder naar het Kenyatta National Hospital afgereisd. Pius heeft allerlei infecties op zijn handen en hoofd en hier is medicatie voor voorgeschreven, zijn ogen zijn uitgebreid getest en zijn niet door de infectie aangetast. Wel zal hij nogmaals gecontroleerd moeten worden. Vanaf 3 december gaat Pius wekelijks naar Thika Physio en Rehab centre en krijgt hier bezigheidstherapie aan zijn handen. Vooralsnog zal dit een half jaar lang nodig zijn.
28 december 2016: iedere week gaat Pius trouw naar therapie. Hier wordt gewerkt aan zijn motoriek zodat hij dingen kan vasthouden en pakken. Hij doet het erg goed en werkt goed mee. Ook wordt aan zijn eigenwaarde gewerkt. Vanaf 20 december krijgt het gezin maandelijks een voedselpakket met als insteek voorlopig een jaar hulp op dit gebied. Op 28 december is Margarete Njeri begonnen met het kijken naar bouwmaterialen zodat we in januari kunnen gaan starten met de bouw van hun nieuwe huisje.
14 januari 2017: bij de wekelijkse bezigheidstherapie is eruit gekomen dat Pius met zijn rechterhand geen kleine objecten of een pen kan vasthouden of pakken. Vanaf nu conctreren ze op zijn linkerhand om hem zo aan te leren met die hand ook te gaan schrijven. Begin januari is maatschappelijk werkster Margarete Njeri op Tumaini Academy in Maendeleo langsgegaan en heeft Pius en zijn broertje besproken. Beide jongetjes mogen daar naar school en de leerkrachten zijn bereid extra te investeren in Pius. Onze ervaringen met deze school zijn goed. Ook Charles (project Charles Musyoki) had speciale aandacht en begeleiding nodig en die wordt hier gegeven. De stenen voor het bouwen van het huis zijn gekocht en afgeleverd op de compound. We hopen een dezer dagen te kunnen starten met de voorbereidingen voor de bouw.
27 januari 2017: de bouw is gestart! Alle materialen zijn aanwezig, de grond is afgegraven voor de fundering en de fundi heeft een start gemaakt met de bouw. De broertjes Pius en Charles zijn erg opgewonden en kunnen nauwelijks wachten tot het huis klaar is en ze in een echt bed mogen slapen.
27 februari 2017: de bouw is voltooid! moeder Beatrice heeft gedurende de weken van de bouw continue meegewerkt en water gehaald voor het maken van cement en het nathouden van de muren. Het stapelbed is besteld en afgeleverd. Zo ook de matrassen, dekens, lakens en klamboe. Het gezin heeft vannacht voor het eerst in hun nieuwe huis geslapen. Beatrice is Circle4life enorm dankbaar voor de hulp. Dankzij de kerstactie van de Jozefschool in Nederhorst den Berg hebben wij de bouw mogelijk kunnen maken!
31 maart 2017: de vooruitgang bij de wekelijkse therapie voor Pius is enorm. De therapeut heeft Margarete gevraagd om de eerstvolgende zaterdag zijn schoolschrift mee te nemen om te beoordelen hoe het leren schrijven gaat. Hij is inmiddels in staat om kleine voorwerpen vast te pakken maar kan dit nog niet lang vasthouden. Hier wordt met de bezigheidstherapie ook aan gewerkt. Helaas heet Pius opnieuw problemen met een oogontsteking. Omdat de artsen weer in staking waren, wordt er de komende week geprobeerd naar de oogarts te gaan. Volgende week heeft Margarete een afspraak op school om te horen hoe het met beide kinderen gaat maar in het bijzonder met Pius. Op 24 maart heeft Margarete het maandelijkse voedselpakket aan moeder Beatrice afgegeven en haar een huisbezoek gebracht. Het zag er op en top uit.
15 april 2017: Pius volgt iedere week trouw de bezigheidstherapie in Thika. Zijn vooruitgang is geweldig, hij is erg meewerkend en gemotiveerd en is in staat om nu kleine dingen op te pakken en vast te houden. Ook op school doet hij enorm zijn best. De lerares van Tumaini Academy in Maendeleo is zeer enthousiast over de inzet van zowel Pius als Charles. Op 13 april is maatschappelijk werkster Margarete Njeri met hem naar de dermatoloog geweest voor behandeling aan eczeem plekken op zijn hoofd. De moeder moet zijn hoofd dagelijks met zalf insmeren.
30 april 2017: ook 22 en 29 april heeft Pius zijn therapie gehad en heeft de therapeut hem goed geobserveerd. Pius is in staat om zelf een pen vast te houden en hij vond hem goed vooruitgaan. De therapie loopt tot eind juni. 
Op 26 april is hij opnieuw gezien door de dermatoloog. De zweren rond zijn mond waar hij ook last van had toen we hem voor het eerst zagen, worden waarschijnlijk veroorzaakt door bacterien die hij binnenkrijgt door duimzuigen op zijn vieze duim, daarbij speelt hygiene en de slechte voeding ook een rol waardoor hij minder weerstand heeft. Zijn ogen zijn goed alhoewel er uit voorzorg toch oogdruppels zijn voorgeschreven om infectie te voorkomen. Op 1 mei moet hij voor controle terugkomen.
Het gezin heeft vandaag ook het maandelijks voedselpakket ontvangen.
15 mei 2017: Met nog een sessie te gaan heeft Pius op 20 mei kleine opdrachten moeten uitvoeren. Hij kreeg een stapel kaarten die door elkaar zaten en die hij op kleur maar ook op bij elkaar behorende kaarten moest zoeken. Een flinke klus maar het is hem gelukt. Het bezoek aan de dermatoloog gaf aan dat zijn huis langzaam verbetert, omdat hij moeilijk tegen scherp ligt kan, zijn hem multivitaminen voorgeschreven voor een maand en op 17 juni is de eerstvolgende controle afspraak.
24 juni 2017: op 3, 10 en 17 juni heeft Pius zijn therapie gevolgd. Omdat het eind in zicht is, krijgt de moeder opdrachten mee die ze thuis met hem moet oefenen. Pius blijft zeer gemotiveerd en werkt goed mee. De laatste keer therapie op 24 juni gaf aan dat hij na zes maanden therapie in staat is om zelf kleine voorwerpen vast te pakken en te houden maar ook dat hij met zijn twee vingers kan schrijven. Omdat zijn rechterhand achterblijft bij de linker wordt hem schrijven met links aangeleerd. Hij werd met succes ontslagen uit de kliniek voor de bezigheidstherapie. Op 23 juni is ook het voedselpakket uitgereikt.
31 juli 2017: Een enorme ramp heeft  zich voltrokken voor moeder Beatrice en de twee kinderen Charles en Pius. Tweede week juli had de schoonmoeder (red.: de grond behoort tot de schoonmoeder maar met schriftelijke toestemming hebben we hier een huisje gebouwd) een enorme ruzie gekregen met haar schoondochter Beatrice. Dit liep zo hoog op dat de schoonmoeder haar heeft weggestuurd. Haar bezittingen werden op straat gezet en Beatrice had geen andere keus dan haar intrek te nemen met haar kinderen in een traditioneel gebouwd hutje. De gemoederen binnen de familie waren zo hoog opgelopen dat een kleinzoon van de schoonmoeder 's nachts het huisje van Beatrice in de brand heeft gestoken en haar schamele bezittingen zijn hierbij verbrand. Gelukkig zijn Beatrice en de twee jongens veilig.
Circle4life heeft aangegifte gedaan van poging tot doodslag maar de jonge man is sindsdien spoorloos. Beatrice durfde niet meer terug naar het huis op het terrein bij haar schoonmoeder omdat ze voor haar veiligheid en van haar kinderen vreest. In overleg met de chief en maatschappelijk werkster Margarete Njeri is zij teruggegaan naar Kinyui waar haar moeder woont met haar andere kinderen. In bijzijn van de chief hebben we daarop het huis wat door ons gebouwd was afgebroken en alle nog bruikbare materialen opgeslagen in de tuin van een project wat beveiligd is met hekken. We blijven Beatrice tot eind van dit jaar ondersteunen met een maandelijks voedselpakket en zullen de schoolkosten voor de jongens voor de derde termijn voldoen. Zo heeft Beatrice nog 5 maanden om een baantje te zoeken om zo het gezin te onderhouden. Als zij werkt kan de moeder oppassen.
Helaas een andere wending dan verwacht. Maar door het afbreken van het huis hebben we voorkomen dat de schoonmoeder dit in gebruik zou nemen en hebben we een duidelijk signaal afgegeven. Het is jammer dat Beatrice en de jongens maar zo kort hebben kunnen genieten van hun huisje maar hun veiligheid gaat boven alles. De stenen, golfplaten, deuren en luiken kunnen we weer opnieuw ergens gebruiken.
7 september 2017: na een aantal keer heen en weer reizen naar de nieuwe woonplaats van Pius, zijn broertje Charles en hun moeder, is maatschappelijk werkster Margarete Njeri erin geslaagd een school te vinden die beide jongens wil opnemen. Vanwege de handicap van Pius aan zijn handen stonden de meeste scholen in de omgeving niet te springen voor 'zo'n kind'. Maar het is gelukt en op voorwaarde dat broertje Charles dan bij hem in de klas gezet mocht worden. De leerkrachten hebben beloofd zich in te zetten voor Pius om hem zo normaal mogelijk mee te laten doen in de klas. Nu moeder Beatrice weer bij haar moeder en andere twee kinderen woont, is zij in staat om een baantje te zoeken om zo de kosten voor onderwijs zelf te dragen. In overleg met haar is besloten om tot het eind van 2017 bij te springen en haar de tijd te geven om iets te zoeken.
Per 1 januari stopt dan de sponsoring, mede gezien de afstand, voor dit gezin.
21 december 2017: onze maatschappelijk werkster heeft het gezin vandaag bezocht en moeder Beatrice medegedeeld dat de sponsoring eindigt deze maand. Beatrice heeft geen enkele moeite gedaan om werk te vinden. Ze had Margarete gevraagd om geld om een eigen zaak te beginnen. Iets wat we haar niet kunnen bieden. De inzet ontbreekt en er is geen enkele ervaring of begeleiding en dit zou gedoemd zijn te mislukken. We hebben afgesproken dat we het schooljaar 2018 nog bijspringen v.w.b. de schoolkosten voor Pius en Charles omdat we niet willen dat de kinderen er de dupe van worden. Mocht ze aan het eind van dat nieuwe jaar nog geen werk hebben of een andere oplossing dan stoppen we ermee. Een keer per kwartaal zal het gezin bezocht worden om en de schoolresultaten in ontvangst te nemen en de schoolkosten te betalen. Sponsoring van voedsel wordt wel per 1 januari stopgezet.
15 juni 2018: het lukt moeder Beatrice niet om te zorgen voor inkomen en dus ook geen mogelijkheden om de schoolkosten voor de 2 jongens te voldoen. Na uitvoerige gesprekken is besloten de sponsoring voor 1 jaar door te zetten en per 1 januari 2019 zal ze het echt zelf moeten doen. Op 11 juni is maatschappelijk werkster Margarete Njeri naar Sengani Primary School gereisd om de schoolkosten te voldoen. Ze waren druk bezig met oefenen voor een lokaal muziekevenement! De twee broertjes gaan met veel plezier naar school.
21 september 2018: de betaling voor de derde en laatste termijn door Circle4life is voldaan bij Sengani Primary School. Het schoolhoofd is geinformeerd dat de moeder vanaf januari zelf verantwoordelijk is voor de school van haar kinderen. Omdat maatschappelijk werkster Margarete de moeder niet te pakken kreeg is ook de oma op de hoogte gebracht dat de school de verantwoording van haar dochter is vanaf januari.