Pauline Adhiambo

Datum: 

wo, 27/09/2017

Locatie: 

Mithini, Kenia

Status: 

Pauline met Bryan en baby Newton, tienermoeder, Mithini, crisis hulp, Circle4life Kenia
Pauline met Bryan en baby Newton, tienermoeder, Mithini, crisis hulp, Circle4life Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
eind september trof maatschappelijk werkster een huilende dreumes aan. Het bleek de 22 maanden oude Bryan te zijn. Oudste kind van de nu 17 jarige Pauline Adhiambo. Pauline is als vijftienjarig meisje bevallen van haar oudste zoon Bryan en sinds 2 maanden ook de moeder van Newton. De vader van Bryan is buiten beeld. Pauline woont met haar twee kinderen en haar twee broertjes van 7 en 9 en een nichtje en neefje in het ouderlijk huis in Mithini. De ouders zijn een aantal jaar geleden gescheiden en volgens Luo traditie is de moeder vertrokken uit het huis. De vader werkt als casual worker en verdient zo'n shs 1000 tot shs 1500 per maand (nog geen €10-€15). 
Pauline woont en slaapt met de kleine kinderen op de kleigrond van het huis en ze slapen op plastic zakken en oude kleding. Eten is er maar een keer in de twee dagen en kleertje voor baby Newton zijn er niet, hij wordt in kanga's gerold.
Bij het aantreffen van de huilende Bryan bleek dat hij niet zelfstandig kon lopen en staan deed pijn. Hij bleek een enorme zwelling aan zijn balzakje te hebben. Als pasgeboren baby kreeg hij gele koorts en werd in het ziekenhuis opgenomen, dit ging over in geelzucht en uiteindelijk heeft hij drie maanden in het ziekenhuis gelegen. Toen Bryan een half jaar oud was begon de pijnlijke zwelling. Een consult bij de kliniek in Thika gaf aan dat hij geopereerd moest worden maar er een aanbetaling van shs 40.000 (€ 360,00) gedaan moest worden. Omdat ze dit niet hadden is Bryan mee naar huis gestuurd en tot de dag van vandaag is er niets gebeurd. Een 'vriend' wilde Pauline helpen met de kosten voor de operatie en stond erop dat ze dan wel met hem sliep. Gevolg... Newton, geen geld voor een operatie en de 'vriend' was ineens nergens meer te vinden...

Missie:
Per direct medische hulp voor de kleine Bryan en indien nodig een operatie. We zullen de vloeren in het huis gaan voorzien van een cementvloer. Verder kunnen we niet veel aan het huis veranderen omdat het gezin op sqatter land woont, land wat aan iemand anders behoort maar via een gedoogbeleid wordt toegestaan dat daar mensen op wonen. Ook zullen we zorgen dat er twee stapelbedden komen voor Pauline en de kinderen en gaan we zorgen dat er kleertjes voor de kinderen komen. Omdat ze maar een keer in de twee dagen eten is per direct voedselhulp opgestart en gaat Pauline maandelijks een basisvoedselpakket ontvangen. Ook zullen we haar bijstaan met de schoolkosten voor haar twee broertjes. Voor Pauline zelf gaan we kijken of een beroepsopleiding tot de mogelijkheden zit en of er opvang te regelen is voor de kinderen. Het nichtje en neefje worden door hun moeder ondersteund, die een baantje heeft in Nairobi maar ze niet bij zich kan hebben. De vader van Pauline woont in Donyo waar de broertjes ook naar school gaan. Over een jaar gaan we situatie herzien en kijken we of we hiermee door moeten gaan.

Huidige stand van zaken:
4 oktober 2017: 
Op 2 oktober is maatschappelijk werkster Margarete Njeri met Pauline en Bryan naar het ziekenhuis in Gatundu geweest, een reis van drie uur waarbij ze 's ochtens om half zes vertrokken vanuit Donyo. Omdat de kleine Newton niet zonder zijn moeder kan i.v.m borstvoeding, is Ann Ndungu een bevriende maatschappelijk werkster mee geweest om te assisteren. Dr. Omollo gaf aan dat er scans en echo's gemaakt moesten worden van van het scrotum en de onderbuik. Omdat de wachtrijen enorm waren en het niet zeker was dat ze die dag geholpen zouden worden is in overleg besloten terug te reizen naar Thika en daar bij het districtsziekenhuis de benodigde scans en echo's te laten maken. Een tumor in de zaadballen werd gelukkig uitgesloten. De scans gaven aan dat Bryan een Inguinale hernia heeft. Het inguinale kanaal is open waardoor een deel van darmen in het kanaal is terechtgekomen Dit kan door middel van een operatie hersteld worden. Deze operatie staat nu ingepland voor 27 oktober a.s.
Begin oktober is ook een offerte aangevraagd bij de fundi voor het maken van de cement vloer en zijn de stapelbedden besteld. Er is een basispakket kleding voor de kinderen gesponsord en ook zijn we gestart met het eerste voedselpakket. Omdat eind oktober de schoolvakantie begint en de kinderen pas op 2 of 3 januari weer naar school gaan, starten we in 2018 met nieuwe schooluniformen, - schoenen en de schoolkosten.
15 november 2017: de eerste twee controles bij Donyo Sabuk Nursing home hebben plaatsgevonden. De wond geneest goed en Pauline werkt hygienisch. Ze was door het ziekenhuis en door maatschappelijk werkster Margarete Njeri uitgebreid voorgelicht over de gevaren van besmetting met bacterien. Op 17 november zal de controle bij het ziekenhuis in Gatundu plaatsvinden.
24 november 2017: de levering van de stapelbedden en het beddengoed hebben een kleine vertraging opgelopen door de enorme regen en de onbegaanbare wegen. Zodra de weg veilig genoeg is zal het worden bezorgd en gemonteerd. Op 17 november is Margarete met Pauline en Bryan voor controle teruggeweest naar Gatundu District Hospital. Ook hier waren ze erg positief over het herstel en een tweede operatie blijkt, gelukkig, niet nodig. Het litteken ziet er goed uit en Bryan is ontslagen uit het ziekenhuis en heeft een verwijzing gekregen voor, intensieve, fysiotherapie. In december gaan we beginnen met 2x per week therapie en hopen dat hij snel zal leren lopen.
Op 24 november is het voedselpakket bezorgd bij Pauline.
30 december 2017: begin deze maand, 5 december, zijn de stapelbedden, matrassen, beddengoed en klamboe's in elkaar gezet. Pauline was enorm dankbaar voor de hulp. Verder stond de maand december in het teken van de therapie voor Bryan. Deze eerste maand kreeg hij 2x per week therapy, door de hernia en de daarbij gepaardgaande pijn, heeft hij niet leren lopen en zijn de heupen stijver dan normaal. Door de intensieve therapie hopen we dat hij snel zal leren lopen. De therapeut is erg positief over de vorderingen en meldde 30 december dat de vooruitgang zo goed is dat hij denkt dat Bryan nog zo'n vier sessies nodig zal hebben. Dit was zeer verrassend nieuws! De vader van Pauline heeft beloofd zijn best te doen zo snel mogelijk terug te keren naar Mithini om zijn dochter, kinderen en kleinkinderen bij te staan. Hij zal vandaaruit naar werk zoeken. Vanaf januari zullen we de schoolkosten voor de schoolgaande kinderen gaan sponsoren.
20 januari 2018: wat een geweldige vooruitgang. De fysiotherapie heeft zijn uitwerking en Bryan in in staat om goed te lopen. Op 27 januari zal zijn laatste behandeling zijn en kan hij het zonder onze hulp af. Wel blijven we Pauline ondersteunen met een maandelijks voedselpakket en de schoolkosten voor haar jongere broertje en zusje. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri is bezig met de gezinshereniging en we hopen hier binnenkort meer over te kunnen berichten.
14 februari 2018: de laatste therapie zit erop en mama Pauline is enorm dankbaar voor de hulp die ze kreeg voor kleine Bryan. Ze is intens blij dat hij zo goed loopt en kan spelen en rennen met zijn leeftijdsgenootjes zonder altijd pijn te hebben. 
20 februari 2018: Pauline gaat met haar kinderen terug naar Donyo Sabuk, waar haar vader woont en werkt. Hij heeft via Del Monte een tweede huisje, met tussendeur naar de andere kamer, kunnen regelen waar Pauline en haar kinderen kunnen wonen. Zo is hij van werk verzekerd en heeft hij zijn (klein-)kinderen dicht bij zich om zo een oogje in het zeil te houden. Het maandelijkse voedselpakket is uitgereikt en het was een plezier om de kleine Bryan te zien rennen en spelen. Dankzij uw hulp hebben we dit kleine mannetje een goede start kunnen geven. Onze dank hiervoor.
31 maart 2018: op 24 maart heeft Pauline het voedselpakket mogen ontvangen en op 31 maart hebben we haar tijdens het korte werkbezoek thuis opgezocht. De Happy Horse knuffels voor Bryan en zijn broertje zijn afgegeven. Bryan was hevig geschrokken van de stoffen beer en moest erg wennen aan zijn eerste speelgoed. Ook hebben we kleertjes voor de twee ventjes achtergelaten. 
24 mei 2018: het maandelijks voedselpakket wordt dankbaar in ontvangst genomen. De vader van Pauline is dagelijks op pad voor tijdelijke baantjes. Het broertje en zusje van Pauline gaan met veel plezier naar school en ook voor hen zijn de schoolkosten voor de tweede termijn voldaan.
28 juni 2018: het gaat goed met de jonge moeder en haar kinderen. Het maandelijks voedselpakket is afgegeven en Bryan was buiten druk aan het spelen en rennen met kindjes uit de buurt. We waren blij dit te zien nadat we hem eind 2017 met zo veel pijn aantroffen.
31 augustus 2018: De schoolkosten voor het broertje en zusje van Pauline zijn voldaan voor de derde termijn en ook het maandelijks voedselpakket is afgegeven. In overleg met maatschappelijk werkster Margarete Njeri stoppen we eind van dit jaar met de schoolkosten voor het broertje en zusje van Pauline omdat de vader een baantje heeft en dit zelf kan opbrengen. We kijken in de loop van dit kwartaal of sponsoring van voedsel nog nodig blijft.