Immaculate Akoth (Dedii)

Datum: 

wo, 14/03/2018

Locatie: 

Ol Donyo Sabuk

Status: 

Immaculate Akoth voor het huisje in Donyo Sabuk, haar rechter heup volledig vergroeid, Circle4life Kenya, medical aid
Immaculate Akoth voor het huisje in Donyo Sabuk, haar rechter heup volledig vergroeid, Circle4life Kenya, medical aid

Uitleg project: 

Situatie:  
De nu vijf jaar oude Akoth heeft op driejarige leeftijd haar heup gebroken tijdens het spelen. De lokale kliniek stuurde haar door naar het nationale ziekenhuis in Nairobi. Daar heeft ze een maand aan een tractie systeem gelegen en beoordeelde de artsten dat de breuk goed hersteld was. Helaas bleek anders en ging het hierna fout. Controles in het ziekenhuis waren niet mogelijk door de aanhoudende stakingen door medisch personeel en de ouders kwamen er niet meer tussen. Gevolg was dat de botten vergroeiden (het heupgewricht groeide naar buiten) omdat de breuk niet goed geheeld was. Als gevolg van de vergroeiingen kreeg de kleine Akoth enorm veel pijn en kon ze uiteindelijk niet meer zelfstandig lopen. Om zich te verplaatsen kroop ze over de grond omdat dit minder pijnlijk was. Een operatie was voor de ouders door geldgebrek niet mogelijk. Het is een arm gezin. De vader is kostwinner en verkoopt groente op de markt. Akoth heeft nog een twee jaar ouder zusje.

Missie:
de situatie van Akoth door een orthopedisch chirurg laten bepalen en zo snel mogelijk een herstel operatie laten uitvoeren. 

Huidige stand van zaken:
14 maart 2018: Vandaag is een bezoek gebracht aan de chirurg van het Gatundu Districs hospital. Er zijn nieuwe röntgenfoto's gemaakt van de heupen en benen van Akoth en hieruit bleek dat de botten volledig scheef geheeld zijn (hoek van 90 graden) en er ernstige misvorming zijn ontstaan door het verkeerd helen. Er moet met spoed een operatie uitgevoerd worden waarbij het bot opnieuw gebroken zal worden en de misvormingen gecorrigeerd worden. Ook zullen de bovenbeenspieren ingekort moeten worden omdat deze te lang zijn nu. Na de operatie zal Akoth twee weken aan een Bryant tractie systeem gelegd worden waarna gestart moet worden met intensieve therapie. De prognose is goed en de verwachting is dat ze kan herstellen en weer zelfstandig kan lopen en spelen. De operatie is gepland voor woensdag 21 maart. Moeder Salome mag bij haar dochter blijven zo lang ze in het ziekenhuis ligt. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal hen begeleiden en alles regelen.
21 maart 2018: dinsdag in de namiddag zijn Margarete, mama Salome en de kleine Akoth vertrokken naar Gatundu omdat ze zich de 21e al om 7 uur 's ochtends in het ziekenhuis moesten melden. Na een aantal uren wachten kwam de senior chirurg vertellen dat de operatie helaas geen doorgang kan vinden omdat de metalen plaat die nodig is voor montage aan de fixator na de operatie niet voorradig was en pas op 25 maart binnenkomt. Omdat de senior orthopedisch chirurg de enige is die deze operaties uitvoert kan dit alleen op woensdagen plaatsvinden en daarvoor is de operatie nu een week doorgeschoven en moesten ze helaas weer terug naar huis. We hopen dat het volgende week wel doorgang vindt.
30 april 2018: op 5 april heeft Akoth een bijna drie uur durende operatie ondergaan. Het gewricht is gecorrigeerd en er is een metalen plaat op haar bot geplaatst en met schroeven vastgezet. Zodra ze hersteld is en naar huis mag, zal ze intensieve fysiotherapie gaan krijgen. Op 8 april heeft ze vier zakken bloed gekregen en optimale dosis medicatie tegen de pijn. Na twee weken werd ze ontslagen en heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri haar samen met haar moeder weer thuisgebracht. Haar bovenbeen en heup zitten in het gips en dit zal iedere week vervangen moeten worden. Zodra het gips eraf mag zal de wond drie keer per week verzorgd en verbonden moeten worden. Er is een bed voor Akoth gesponsord met een speciaal dik matras. Op19 april is gestart met de fysiotherapie aan huis. De wond herstelt goed.
16 mei 2018: het op maat gemaakte looprek is afgelopen week afgeleverd. Het moet Akoth helpen om te leren lopen. Omdat haar linkerbeen door het vergroeide rechterbeen verkeerd belast werd, is haar enkel vergroeid en krijgt ze een orthopedische schoen om dit te corrigeren. Haar rechterbeen is iets korter dan het linkerbeen en hiervoor zal ze een verhoogde schoen krijgen. Dit is op 16 mei door de fysiotherapeut meegenomen en uitgelegd hoe dit gebruikt moet worden.
30 mei 2018: drie keer per week fysiotherapie. De glimlach op het gezicht van Akoth verraadt haar geluk en met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen zet ze zich dagelijks in. Ook haar moeder helpt waar ze kan en doet trouw de oefeningen thuis. Door de complexiteit is therapie aan huis nog steeds een vereiste.
6 juni 2018: paniek in de tent! Bij de fysiotherapie van 2 juni constateerde de therapeut een zwelling bij haar knie en stuurde haar door voor een röntgenfoto om te kijken waar die zwelling vandaan komt. Er is contact opgenomen met haar behandelend arts in het Gatundu District Hospital en op 5 juni werd Akoth opgenomen. De röntgenfoto's zijn intensief bestudeerd en ze is uitgebreid onderzocht. De orthopedisch chirurg concludeerde dat een operatie niet nodig is en dat het door de groei van het bot komt. Hij gaf aan door te gaan met de intensieve therapie en op 14 november zal de controle bij het ziekenhuis zijn. Op 6 juni werd ze weer ontslagen uit het ziekenhuis en zijn er aangepaste schoenen voor haar besteld om zo het lengte verschil van haar benen op te vangen.
30 juni 2018: de therapie is teruggebracht naar twee keer per week thuistherapie. Ook moet de moeder dagelijks tien minuten oefenen met Akoth. Er is een verbetering te zien en haar loophouding gaat vooruit.
28 juli 2018: haar nieuwe leventje is een uitdaging voor haar. Waar ze een half jaar terug nog moest hinkebenen kan ze nu, door haar aangepaste schoenen, staan en leren lopen met benen van dezelfde lengte. In het begin was ze bang te vallen . Ook de zware schoen was wennen en ze moest haar zelfvertrouwen weer terugkrijgen door te oefenen. Maar oefening baart kunst en tweede helft juli kon ze zelfstandig een stukje lopen. De moeder oefent trouw iedere dag 10 minuten met haar. Akoth heeft haar vertrouwen terug en werkt naar een toekomst waar ze weer kan lopen en rennen. De therapeut heeft krukken aangeraden zodat ze mobieler wordt en minder afhankelijk van het looprek.Ako
18 augustus 2018: Akoth is in staat zelfstandig te staan en een paar stappen zonder hulp te zetten! Wat een mooie ontwikkeling. Stapje voor stapje gaat ze vooruit.
29 augustus 2018: de therapie vraagt zo enorm veel van de kleine Akoth. Iedere week komt de fysiotherapeut twee keer naar haar toe om thuistherapie te geven. Er is een elleboog kruk aangeschaft omdat Akoth moet leren lopen zonder looprek en ze zo haar balans moet leren vinden. Een enorme uitdaging maar ze zet zich volledig in. De verwachting van de fysiotherapeut is dat ze met zo'n 8 maanden tot een jaar klaar is met de behandeling. Haar zusje en moeder zijn enorm trots op Akoth en stimuleren haar continue. De moeder oefent dagelijks met haar.
29 september 2018: 2x per week thuis fysiotherapie. Ga er maar aan staan. Akoth werkt zo enorm goed mee. Ze heeft nu genoeg zelfvertrouwen om zonder haar kruk rechtop te staan en een paar stappen te doen. Haar grootste droom is om in 2019 naar school te kunnen en daar werkt ze heel hard voor.
13 oktober 2018: werken, werken en nog eens hard werken. Het valt niet mee en het zelfvertrouwen van Akoth wordt af en toe ernstig bedreigd door haar angst om te vallen. De fysiotherapeut heeft hier een geweldige oplossing voor gevonden. Door zingen en dans krijgt hij haar volledige aandacht en binnen een paar minuten stapt ze zelfstandig.