Immaculate Akoth (Dedii)

Datum: 

wo, 14/03/2018

Locatie: 

Ol Donyo Sabuk

Status: 

Immaculate Akoth voor het huisje in Donyo Sabuk, haar rechter heup volledig vergroeid, Circle4life Kenya, medical aid
Immaculate Akoth voor het huisje in Donyo Sabuk, haar rechter heup volledig vergroeid, Circle4life Kenya, medical aid

Uitleg project: 

Situatie:  
De nu vijf jaar oude Akoth heeft op driejarige leeftijd haar heup gebroken tijdens het spelen. De lokale kliniek stuurde haar door naar het nationale ziekenhuis in Nairobi. Daar heeft ze een maand aan een tractie systeem gelegen en beoordeelde de artsten dat de breuk goed hersteld was. Helaas bleek anders en ging het hierna fout. Controles in het ziekenhuis waren niet mogelijk door de aanhoudende stakingen door medisch personeel en de ouders kwamen er niet meer tussen. Gevolg was dat de botten vergroeiden (het heupgewricht groeide naar buiten) omdat de breuk niet goed geheeld was. Als gevolg van de vergroeiingen kreeg de kleine Akoth enorm veel pijn en kon ze uiteindelijk niet meer zelfstandig lopen. Om zich te verplaatsen kroop ze over de grond omdat dit minder pijnlijk was. Een operatie was voor de ouders door geldgebrek niet mogelijk. Het is een arm gezin. De vader is kostwinner en verkoopt groente op de markt. Akoth heeft nog een twee jaar ouder zusje.

Missie:
de situatie van Akoth door een orthopedisch chirurg laten bepalen en zo snel mogelijk een herstel operatie laten uitvoeren. 

Huidige stand van zaken:
14 maart 2018: Vandaag is een bezoek gebracht aan de chirurg van het Gatundu Districs hospital. Er zijn nieuwe röntgenfoto's gemaakt van de heupen en benen van Akoth en hieruit bleek dat de botten volledig scheef geheeld zijn (hoek van 90 graden) en er ernstige misvorming zijn ontstaan door het verkeerd helen. Er moet met spoed een operatie uitgevoerd worden waarbij het bot opnieuw gebroken zal worden en de misvormingen gecorrigeerd worden. Ook zullen de bovenbeenspieren ingekort moeten worden omdat deze te lang zijn nu. Na de operatie zal Akoth twee weken aan een Bryant tractie systeem gelegd worden waarna gestart moet worden met intensieve therapie. De prognose is goed en de verwachting is dat ze kan herstellen en weer zelfstandig kan lopen en spelen. De operatie is gepland voor woensdag 21 maart. Moeder Salome mag bij haar dochter blijven zo lang ze in het ziekenhuis ligt. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal hen begeleiden en alles regelen.
21 maart 2018: dinsdag in de namiddag zijn Margarete, mama Salome en de kleine Akoth vertrokken naar Gatundu omdat ze zich de 21e al om 7 uur 's ochtends in het ziekenhuis moesten melden. Na een aantal uren wachten kwam de senior chirurg vertellen dat de operatie helaas geen doorgang kan vinden omdat de metalen plaat die nodig is voor montage aan de fixator na de operatie niet voorradig was en pas op 25 maart binnenkomt. Omdat de senior orthopedisch chirurg de enige is die deze operaties uitvoert kan dit alleen op woensdagen plaatsvinden en daarvoor is de operatie nu een week doorgeschoven en moesten ze helaas weer terug naar huis. We hopen dat het volgende week wel doorgang vindt.
30 april 2018: op 5 april heeft Akoth een bijna drie uur durende operatie ondergaan. Het gewricht is gecorrigeerd en er is een metalen plaat op haar bot geplaatst en met schroeven vastgezet. Zodra ze hersteld is en naar huis mag, zal ze intensieve fysiotherapie gaan krijgen. Op 8 april heeft ze vier zakken bloed gekregen en optimale dosis medicatie tegen de pijn. Na twee weken werd ze ontslagen en heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri haar samen met haar moeder weer thuisgebracht. Haar bovenbeen en heup zitten in het gips en dit zal iedere week vervangen moeten worden. Zodra het gips eraf mag zal de wond drie keer per week verzorgd en verbonden moeten worden. Er is een bed voor Akoth gesponsord met een speciaal dik matras. Op19 april is gestart met de fysiotherapie aan huis. De wond herstelt goed.
16 mei 2018: het op maat gemaakte looprek is afgelopen week afgeleverd. Het moet Akoth helpen om te leren lopen. Omdat haar linkerbeen door het vergroeide rechterbeen verkeerd belast werd, is haar enkel vergroeid en krijgt ze een orthopedische schoen om dit te corrigeren. Haar rechterbeen is iets korter dan het linkerbeen en hiervoor zal ze een verhoogde schoen krijgen. Dit is op 16 mei door de fysiotherapeut meegenomen en uitgelegd hoe dit gebruikt moet worden.
30 mei 2018: drie keer per week fysiotherapie. De glimlach op het gezicht van Akoth verraadt haar geluk en met veel enthousiasme en doorzettingsvermogen zet ze zich dagelijks in. Ook haar moeder helpt waar ze kan en doet trouw de oefeningen thuis. Door de complexiteit is therapie aan huis nog steeds een vereiste.
6 juni 2018: paniek in de tent! Bij de fysiotherapie van 2 juni constateerde de therapeut een zwelling bij haar knie en stuurde haar door voor een röntgenfoto om te kijken waar die zwelling vandaan komt. Er is contact opgenomen met haar behandelend arts in het Gatundu District Hospital en op 5 juni werd Akoth opgenomen. De röntgenfoto's zijn intensief bestudeerd en ze is uitgebreid onderzocht. De orthopedisch chirurg concludeerde dat een operatie niet nodig is en dat het door de groei van het bot komt. Hij gaf aan door te gaan met de intensieve therapie en op 14 november zal de controle bij het ziekenhuis zijn. Op 6 juni werd ze weer ontslagen uit het ziekenhuis en zijn er aangepaste schoenen voor haar besteld om zo het lengte verschil van haar benen op te vangen.
30 juni 2018: de therapie is teruggebracht naar twee keer per week thuistherapie. Ook moet de moeder dagelijks tien minuten oefenen met Akoth. Er is een verbetering te zien en haar loophouding gaat vooruit.
28 juli 2018: haar nieuwe leventje is een uitdaging voor haar. Waar ze een half jaar terug nog moest hinkebenen kan ze nu, door haar aangepaste schoenen, staan en leren lopen met benen van dezelfde lengte. In het begin was ze bang te vallen . Ook de zware schoen was wennen en ze moest haar zelfvertrouwen weer terugkrijgen door te oefenen. Maar oefening baart kunst en tweede helft juli kon ze zelfstandig een stukje lopen. De moeder oefent trouw iedere dag 10 minuten met haar. Akoth heeft haar vertrouwen terug en werkt naar een toekomst waar ze weer kan lopen en rennen. De therapeut heeft krukken aangeraden zodat ze mobieler wordt en minder afhankelijk van het looprek.Ako
18 augustus 2018: Akoth is in staat zelfstandig te staan en een paar stappen zonder hulp te zetten! Wat een mooie ontwikkeling. Stapje voor stapje gaat ze vooruit.
29 augustus 2018: de therapie vraagt zo enorm veel van de kleine Akoth. Iedere week komt de fysiotherapeut twee keer naar haar toe om thuistherapie te geven. Er is een elleboog kruk aangeschaft omdat Akoth moet leren lopen zonder looprek en ze zo haar balans moet leren vinden. Een enorme uitdaging maar ze zet zich volledig in. De verwachting van de fysiotherapeut is dat ze met zo'n 8 maanden tot een jaar klaar is met de behandeling. Haar zusje en moeder zijn enorm trots op Akoth en stimuleren haar continue. De moeder oefent dagelijks met haar.
29 september 2018: 2x per week thuis fysiotherapie. Ga er maar aan staan. Akoth werkt zo enorm goed mee. Ze heeft nu genoeg zelfvertrouwen om zonder haar kruk rechtop te staan en een paar stappen te doen. Haar grootste droom is om in 2019 naar school te kunnen en daar werkt ze heel hard voor.
13 oktober 2018: werken, werken en nog eens hard werken. Het valt niet mee en het zelfvertrouwen van Akoth wordt af en toe ernstig bedreigd door haar angst om te vallen. De fysiotherapeut heeft hier een geweldige oplossing voor gevonden. Door zingen en dans krijgt hij haar volledige aandacht en binnen een paar minuten stapt ze zelfstandig.
31 oktober 2018: week in week uit twee keer per week trainen en iedere dag fysio oefeningen doen. Ze doet zo haar best en wil zo graag lopen. Bij een van de sessies is echter geconstateerd dat er een kleine misvorming in haar goede been zit. Bij de controle van november zal dit onderzocht worden en gekeken of een spalk nodig is om het bot weer recht te krijgen. De jarenlange misvorming van haar benen heeft zijn tol geeist en Akoth heeft nog een lange weg te gaan.
15 november 2018: de fysiotherapeut heeft aangedrongen op onderzoek in het Gatundu Districthospital omdat Akoth ook heeft aangegeven dat haar linkerbeen zwaar en ongemakkelijk voelt en haar hindert bij het lopen. Op zijn advies is een afspraak gemaakt bij de chirurg die haar heeft geopereerd. Er zijn opnieuw röntgenfoto's gemaakt. Haar (geopereerde) rechterbeen is volledig hersteld en staat in de juiste positie. Bij haar linkerbeen is echter een afwijking geconstateerd in haar bot tussen knie en enkel. Een operatie was niet direct mogelijk maar de chirurg adviseerde om door te gaan met de intensieve fysiotherapie en over twee maanden een nieuwe afspraak te maken om het resultaat te zien. Dan zal worden besloten wat noodzakelijk is voor de kleine meid.
29 december 2018: iedere week twee keer intensieve therapie thuis maar de resultaten worden langzaam zichtbaar. Akoth is in staat om los te staan en zelfs een paar stapjes te zetten zonder de kruk in haar hand. Ze is, zo jong als ze is, ervan overtuigd dat ze in januari weer naar school kan en doet haar uiterste best om dit mogelijk te maken. Laten we hopen dat het gaat lukken!
16 januari 2019: hoe bizar! de school die letterlijk om de hoek van het huisje van Akoth's ouders ligt, weigerde haar toe te laten op school. Bang voor situaties waar ze niet mee kunnen omgaan omdat het lopen erg moeizaam gaat. Hoe bedoel je discriminerend... vanaf 16 januari gaat ze nu naar een andere basisschool in de buurt. Nog steeds volgt ze twee keer per week fysiotherapie aan huis. De therapeut heeft echter geconstateerd dat er problemen zijn met haar linkerbeen.
6 februari 2019: op 30 januari stond de controle afspraak bij het Gatundu District Hospital op de agenda. Er zijn röntgenfoto's gemaakt en op 6 februari moesten ze terugkomen voor de uitslag en bespreking hoe verder te gaan. De röntgenfoto's lieten zien dat de heup goed hersteld was maar er zijn afwijkingen te zien in haar andere been. Op 6 februari is ons verteld dat Akoth heel dringend een tweede operatie nodig zal hebben om het linkerbeen te kunnen herstellen. Deze operatie zal door zeer gespeciliseerde orthopedisch chirurgen gedaan moeten worden en dat kan niet in het Gatundu ziekenhuis. We zijn doorverwezen naar het Kijabe Ziekenhuis, het best gespecialiseerde ziekenhuis waar we destijds Felix ook hebben laten opereren (red. project Felix Nzioki).
15 februari 2019: Het bezoek en gesprek bij Kijabe Hospital heeft een kostenplaatje gegeven van KES 198.000 voor de operatie, liggeld, medicatie tijdens de operatie, metalen platen, schroeven en een inwendige fixateur. Het bot van haar linkeronderbeen zal op drie plaatsen gebroken en gezet moeten worden om zo haar ernstig vergroeide onderbeen te redden. Door de jarenlange foute zithouding door haar vergroeide heup is ook haar been vergroeid. De kleine Akoth (Dedii) heeft zeker een toekomst maar we moeten snel handelen!
15 maart 2019: er is inmiddels een sponsoractie gestart voor de operatie van Akoth en er zijn al flink wat donaties op binnengekomen! De fysiotherapie blijft twee keer per jaar plaatsvinden en de therapeut heeft aangegeven dat er al een vooruitgang van 70% behaald is! De komende operatie is heel belangrijk omdat door de vergroeiing extra druk op haar ruggenwervel komt te staan en het risico van vergroeiing steeds groter wordt. We hebben inmiddels groen licht gegeven voor de operatie en wachten nu op een oproep vanuit Kijabe voor de opname en operatie!
26 maart 2019: even de tussenstand melden van onze actie voor de operatie van Akoth (Dedii) - we staan inmiddels op € 1.955,00 van de gebudgetteerde € 3.000,00 (dit is inclusief de intensieve therapie na de operatie en ook de nacontroles in het ziekenhuis). Eergister hebben we te horen gekregen dat we via Kiwanis Leiden een cheque krijgen voor € 500,00 en hiermee is het uitvoeren van de operatie en de nazorg een feit!
We willen iedereen die hieraan heeft bijgedragen enorm bedanken, jullie veranderen haar leven voorgoed en helpen haar op weg naar een toekomst!
26 april 2019: trouw iedere week twee keer fysio aan huis, trouw iedere dag samen met mama of alleen oefenen. Haar rechterbeen moet sterk zijn als ze straks geopereerd gaat worden aan haar linkerbeen omdat ze dan voorlopig volledig afhankelijk is van haar rechterbeen. De totaalopbrengst van de sponsoractie voor  haar operatie is uitgekomen op € 2.036,75 ! Een super bedrag waarmee we haar aan een nieuwe toekomst kunnen helpen! De arts die haar bij het Kijabe ziekenhuis zal gaan opereren is de meest bekwame arts op dit gebied. Momenteel volgt hij een nieuwe training/opleiding en de verwachting is dat Akoth in juli geopereerd zal gaan worden. Tot die tijd blijft ze de intensieve therapie volgen.