Mary Muthoni

Datum: 

ma, 02/04/2018 to zo, 31/03/2019

Locatie: 

Ol Donyo Sabuk, Kenia

Status: 

Mary Muthoni (4)
Mary Muthoni (4)

Uitleg project: 

Situatie: De vierjarige Mary is een vrolijke kleuter die altijd met vriendjes en vriendinnetjes buiten speelt. Via het gezin van Magdalena (Susan Kanini) hebben we haar ontmoet. Mary kan niet praten en horen. Haar moeder woont in een van de oude Delmonte arbeidershuisjes. De gezinssituatie is schrijnend. Het oudere broertje van Mary woont bij zijn oma omdat mama niet in staat is hem nu bij zich te houden. De ouders van Mary zijn van twee verschillende stammen en nadat de vader begreep dat zijn dochtertje nooit zal kunnen praten en horen heeft hij de moeder en kinderen in de steek gelaten. Al hun spullen heeft hij meegenomen en de moeder bleef achter met slechts haar kleding en die van de kinderen. Het huis op het land van zijn ouders was ineens voor de moeder verboden terrein en zonder pardon werd ze weggestuurd door haar schoonfamilie. 
Ze heeft het geluk gehad de kamer te kunnen huren en een huisbaas te hebben die begrip heeft voor haar situatie. Vanaf januari woont ze hier en is nog niet in staat geweest veel huur af te dragen. Ze zoekt baantjes en van iedere honderd shilling die ze verdient gaat de helft naar de huisbaas. Het kleine beetje wat overblijft gebruikt ze voor eten. 

Missie: een uitgereide hoortest en onderzoek voor Mary is noodzakelijk om te bepalen of ze iets hoort, waarom ze geen geluid maakt en of een gehoorapparaat nodig is. Verder zullen we de moeder ondersteunen door de aanschaf van een stapelbed en wat potten en pannen. We zullen de achterstallige huur voldoen en starten met een voedselpakket. Zodra we meer weten over de toestand van de kleine Mary kunnen we stappen gaan ondernemen. Achterbuurvrouw Magdalene let op de kleine Mary als de moeder werkt.

Huidige stand van zaken: Op maandag 2 april hebben we een huisbezoek gebracht aan moeder Consolate en heeft ze ons haar trieste verhaal verteld. Ze zou niets liever willen dan zelf ook voor haar zoon te zorgen maar zolang we niet weten wat er precies mis is met Mary blijft hij bij zijn oma. Ook willen we zo de betrokkenheid testen. Omdat moeder en dochter echt helemaal niets hebben en op een aardappelzak op de betonnen grond slapen, hebben we als eerste een matras aangeschaft en zal er een stapelbed besteld worden. Ook is een klein plastic tafeltje en 2 stoelen gesponsord samen met de hoogst noodzakelijk spullen. We gaan bij de huiseigenaar praten en zullen de achterstallige huur voldoen. Verder starten we voorlopig met een maandelijks voedselpakket. Gelukkig is de moeder erg betrokken en is ze vaak op pad voor tijdelijk werk. Van het verdiende geld ging de helft naar de huisbaas en werd de rest gebruikt om eten voor hen twee te kopen. 
30 april 2018: de hoortest bij de KNO van het Kenyatta ziekenhuis heeft op 19 april plaatsgevonden. De koptelefoon met muziek was eerst enorm schrikken en tot onze verbazing kon Mary kleine geluiden maken en hoorde we zelfs een paniekerig 'mom mom'. De hoortest zelf gaf aan dat ze wel geluiden binnenkrijgt en muziek kan waarnemen. Ze hebben haar tong bekeken en mogelijk zit haar tongriem te ver vast. We kregen het advies om haar bij een gespecialiseerde tandarts na te laten kijken om zo na te gaan of de tongriem inderdaad losgemaakt moet worden en daarna zal er opnieuw een test worden afgenomen. De KNO arts van het audio centrum vermoedt dat de tong ook de oorzaak is voor het late praten. We houden onze vingers gekruist en hopen dat dit op te lossen is. Begin mei zal ze onderzocht gaan worden. Op 30 april is tevens een test afgenomen voor een aanbevelingsbrief voor school.
29 mei 2018: onderzoek bij het tandheelkundig centrum heeft laten zien dat er niets mis is met de tongriem en onze hoop is nu gevestigd op de BERA (Brain Evoked Response Audiometry). Dit onderzoek heeft op 26 mei plaatsgevonden bij een gespecialiseerde kliniek net buiten Nairobi. Mary kreeg een licht roesje omdat ze erg bang was. De BERA test was succesvol. Op 28 mei kregen we de uitslag. Haar linkeroor is in orde. Het rechteroor neemt geluiden waar en ze zal een gehoorapparaat moeten gaan dragen. Trauma's uit haar jonge eerste jaren (mogelijk door de huwelijksspanningen en aanverwant) zijn hier waarschijnlijk de oorzaak van. Op 29 mei is er een gietvorm gemaakt van haar oor en medio juni zal ze haar gehoorapparaat krijgen. Ook gaan we beginnen met spraakles en wordt ze aangemeld op een priv├ęschool omdat deze meer kindgericht zijn.
27 juni 2018: De hoorapparaten zijn zo goed als klaar. De afspraak stond voor medio juni maar de reis naar het ziekenhuis bleek tevergeefs omdat er een vrije dag bleek te zijn. Inmiddels gaat Mary naar school en heeft maatschappelijk werkster Margarete Njeri een gesprek gehad met haar lerares. Deze zal extra op Mary letten, zeker als ze straks haar hoorapparaatje heeft en daar mee naar school gaat. De schoolkosten voor de tweede termijn zijn voldaan.
27 juli 2018: Mary heeft haar hoorapparaatjes. Het kostte wat moeite om ze plaatsen omdat ze erg onrustig werd. Haar moeder en Margarete hebben haar rustig gehouden zodat de arts ze kon plaatsen. Het zal zeker in het begin erg wennen zijn voor haar omdat ze nu ineens geluiden hoort die ze niet eerder gehoord heeft. Het heeft tijd nodig. In augustus gaan we beginnen met spraakles.
18 augustus 2018: twee keer per week krijgt Mary spraakles. Haar keelspieren worden gemasseerd met een electronisch massageapparaat en voorzichtig aan wordt er geoefend met klanken. Om haar te helpen is er een fluitje gekocht waarop ze moet leren blazen om zo meer kracht te krijgen.
31 augustus 2018: iedere donderdag en zaterdag gaat Mary naar Thika voor spraakles. Er is bewust voor de zaterdag gekozen om haar zo min mogelijk van school te houden. De therapeut heeft een leeskaart aangeraden om thuis te gebruiken zodat de moeder dagelijks met haar kan oefenen. Mary pikt het niet zo snel op maar de verwachting is dat Mary 5 a 6 maanden spraakles nodig zal hebben.
16 oktober 2018: Iedere week twee keer van Donyo naar Thika. Heel langzaam boeken we wat vooruitgang. Woordjes van twee lettergrepen nazeggen kan Mary nog niet maar ze kan wel de letters spellen. Inmiddels is ze volledig gewend aan haar kleine vriendje en weet niet beter dan dat ze haar hoorapparaatje hoort te dragen. Ze doet haar best en maakt inmiddels wat nog (onverstaanbare) geluiden.
30 november 2018: het blijft een uitdaging twee keer per week spraakles. Mary is snel afgeleid en kan zich slecht concentreren. De therapeut doet de sessies nu 1 op 1 en ook de moeder moet in de wachtkamer wachten om zo een betere concentratie te verkrijgen. De batterijen van haar hoortoestellen zijn inmiddels vervangen. Deze draagt ze trouw!
28 december 2018: de therapeut die haar twee keer per week spraakles geeft, heeft gevraagd om een rapport van de klassenonderwijzeres met de bevindingen op school alvorens haar te ontslaan van spraakles. Ze doet het dus goed en maakt goede vorderingen. Hij heeft haar bij kunnen brengen wat nodig was en de rest is aan school om haar te leren. We zullen het gezin in januari tijdens het werkbezoek opnieuw bezoeken en ook de school waar Mary naartoe gaat. Op 28 december heeft Consolata (moeder) het voedselpakket ontvangen.
15 januari 2019: De twee keer spraakles per week leveren niet op wat we hadden gehoopt. De betrokkenheid van zowel Mary als haar moeder zijn bedroevend laag. Ze werkt pas mee als de moeder op pad is geweest om wat lekkers te halen voor haar. Soort chantage middels dus. De school had een rapport afgegeven waarin werd aangemerkt dat Mary erg goed presteert. Iets wat door ons ernstig in twijfel wordt getrokken omdat ze pas een paar weken naar school gaat. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri zal dan ook een dagdeel op De spraaktherapeut heeft dan ook voorgesteld om de tweede helft januari geen therapie te geven om te kijken wat dit voor impact heeft en of haar houding verandert. 
16 februari 2019: de spraakles is hervat en in de afgelopen weken is er aan de houding van Mary gewerkt. Momenteel volgt ze weer 2x per week de spraakles en is ze in staat eenvoudige woordjes te spreken. Hele zinnen is nog een uitdaging. De komende weken wordt gekeken hoe de inzet is van zowel Mary als haar moeder en verwacht de therapeut haar eind maart te kunnen ontslaan.
16 maart 2019: de therapie die we nu bijna een jaar geleden zijn gestart gaat eind maart afgerond worden. Mary zal moeten blijven werken aan haar concentratie en mond- en keelspieren. Omdat ze in staat is te praten en woorden uit te spreken zit onze taak erop. We hopen dat haar moeder het belang van het helpen met leren praten van haar dochter serieus neemt en haar ook zal helpen met haar zelfrespect.
31 maart 2019: de laatste spraakles en therapie zit erop! We hebben ons doel bereikt; Mary heeft hoorapparaatjes die ze trouw iedere dag in heeft, ze leert op school verder ontwikkelen en haar moeder zal haar moeten bijstaan met beter leren praten. We houden nog even een vinger aan de pols en zullen de moeder nog een aantal keer bezoeken om de vooruitgang te bewaken. Dankzij uw steun hebben we zowel moeder Consolata als Mary op weg geholpen naar een betere toekomst. Het is aan hen hier verder aan te werken!