Loise Kalondu

Datum: 

di, 31/07/2018

Locatie: 

Mithini

Status: 

De moeder van Loise met een van haar kleinkinderen
De moeder van Loise met een van haar kleinkinderen

Uitleg project: 

Situatie:
Loise is een 34 jarige moeder van 5 kinderen, 3 jongens en 2 meisjes. Loise heeft moeten vluchten voor haar gewelddadige man. Jarenlang heeft zij zijn mishandelingen ondergaan maar toen hij haar dreigde te vermoorden wist ze ternauwernood te vluchten. Hij reageerde zijn woede af op hun elfjarige zoon James door hem met een metalen voorwerp langdurig op zijn hoofd te slaan. Door hulpgeroep van zijn broertjes en zusjes wisten de buren de politie in te schakelen en is de vader gearresteerd en gevangen gezet. De lokale kliniek verwees James door voor een CT-scan maar omdat er geen geld voor was heeft deze nooit plaatsgevonden. Loise woonde daarna tijdelijk in een huisje van een man waar ze voor op het veld werkte maar omdat zijn vrouw jaloers was, werd Loise weggestuurd en stond met haar vijf kinderen op straat.

Missie:
een veilige leefomgeving voor Loise en haar kinderen en werken aan een nieuwe toekomst. Circle4life zal haar hiermee het eerste jaar helpen en onze maatschappelijk werkster zal haar begeleiden en voorbereiden op haar nieuwe toekomst.

Acties:

  • CT-scan James en medische hulp
  • trauma counselling voor James
  • een veilige kamer huren voor Loise en haar kinderen
  • maandelijks voedselpakket
  • bedden en toebehoren, incl. klamboe's
  • hulp bij onderwijs kinderen

Huidige situatie
19 augustus 2018: na de eerste intake gesprekken is maatschappelijk werkster Margarete Njeri hard op zoek gegaan naar een geschikte kamer en heeft deze gevonden in Mithini. De bedden en het beddengoed zijn besteld en inmiddels bezorgd. Op 9 augustus heeft James zijn CT-scan gehad bij het TL5H ziekenhuis in Thika. Er was nog een klein scheurtje in zijn schedel te zien en het weefsel eromheen was beschadigd maar door medicatie zal dit herstellen. Belangrijker was het starten met de traumaverwerking en zijn we gestart met counselling bij een ervaring therapeut in Thika. We hopen dat hij snel weer het vrolijke ventje van vroeger zal worden. Met Loise hebben we afgesproken dat we haar in ieder geval het komende jaar zullen helpen. In die tijd heeft zij de gelegenheid orde op zaken te stellen en te zoeken naar een baantje.
31 augustus 2018: de counseling met James verloopt voorspoedig. Heel langzaam krijgt hij vertrouwen in de counsellor. Op 24 augustus is het maandelijks voedselpakket afgegeven en zijn de schoolkosten voor de kinderen voldaan. Ook hebben ze schooluniformen, schoenen, tassen en schoolspullen gekregen en heeft Loise wat potten en pannen gekregen omdat ze werkelijk niets meer had. Begin september gaan we haar tijdens het werkbezoek opzoeken en krijgen de kinderen kleding gesponsord.
16 oktober 2018: wat een paar weken counseling al doet. James heeft zijn zelfvertrouwen terug en is in staat te praten over zijn angsten maar ook over wat hij leuk vindt, wat hij wil en zijn dromen. Op 11 oktober heeft de eerste zitting plaatsgevonden voor de rechtbank in Kisthimani en is de eerstvolgende zitting bepaald voor 19 november a.s. Mogelijk dat dan de echtgenoot/vader zijn straf al te horen krijgt. In overleg is besloten om eind oktober te stoppen met de counseling voor James omdat hij het geweldig goed doet. Mocht na de zitting van november blijken dat hij een terugval krijgt dan zullen we weer een paar sessies ingelasten.
30 november 2018: voorafgaand aan het proces is maatschappelijk werkster Margarete Njeri ontboden bij de aanklager. Hij wilde meer weten over onze rol binnen het gezin en wat de afspraken zijn die we gemaakt hebben met moeder Loise. Margarete heeft hem uitgelegd wat onze doelstelling is en dat wij uitsluitend crisis hulp verlenen voor een periode van een jaar.
Op 19 november vond de rechtzitting plaats. De vader bekende schuld, toonde veel berouw en vroeg zijn vrouw en zoon om vergeving. James heeft aangegeven dat hij zijn vader heeft vergeven. De vader werd dan ook vrijgesproken en is met een voorwaardelijke straf vrijgelaten. Op de dinsdag na het proces werd Margarete gevraagd bij de dorpsoudsten te komen. Ze stonden zeer sceptisch tegenover de beslissing van de rechtbank en zijn bang dat de vader in herhaling zal vervallen. Margarete heeft hen ervan kunnen overtuigen dat de politie en rechtbank er bovenop zitten en dat de vader zijn lesje geleerd heeft. En dat mocht het fout gaan hij onmiddellijk wordt vastgezet.
28 december 2018: vandaag heeft Loise haar maandelijkse voedselpakket gehad en heeft maatschappelijk werkster Margarete een huisbezoek gebracht aan het gezin. Ze heeft de jongens wat nieuwe kleren, gelukkig hebben we op kantoor nog altijd wat achter de hand voor noodgevallen, kunnen geven nadat enkele kledingsstukken van de waslijn waren gestolen. James en zijn broertje zijn enorm dankbaar dat ze hulp hebben gekregen en via Circle4life naar school kunnen.