Priscilla Mweke

Datum: 

do, 06/09/2018 to wo, 31/10/2018

Locatie: 

Mithini

Status: 

Oma Priscilla (86), Mithini, Kenya
Oma Priscilla (86), Mithini, Kenya

Uitleg project: 

Situatie:
Schrijnend zo kan haar situatie het best worden omschreven. De zesentachtig jarige Priscilla Mweke heeft de zorg voor vijf kleinkinderen van haar overleden zoon en dochter en een zoon met een geestelijke beperking die op haar compound woont. De oudste kleindochter is 20 en volgt via het outreach programma van Watoto Wenye Nguvu een cateringopleiding van drie jaar. In de schoolperiodes woont zij intern op school. De andere vier kleinkinderen tussen de 15 en 5 jaar oud wonen met Priscilla in een op instortend staand oud en lek huis. Eind 2017 is door de enorme regenval het tweekamer huisje van oma volledig ingestort. Werkelijk geen steen staat meer overeind. Haar enig overgebleven zoon heeft een nieuw hutje gebouwd voor zichzelf en oma en de kinderen slapen in zijn oude 'huis'. Huis is een te groot woord want er zitten geen luiken meer in. De golfplaten zijn volledig doorgeroest en soms vervangen door stukken plastic. Als het buiten regent, regent het binnen net zo hard mee. Oma heeft een eenpersoonsbed waar ze met haar jongste kleinkind in slaapt. De overige kinderen liggen op de zandgrond. De overige geredde meubelen staan buiten opgestapeld onder oude golfplaten om ze zo nog enigszins te beschermen.

Missie:
een veilige omgeving om te wonen en slapen voor oma en haar kleinkinderen

Acties:

  • Zo snel mogelijk een start maken met de bouw van een nieuw tweekamer huisje
  • een stapelbed en eenpersoonsbed
  • matrassen, lakens, dekens en klamboe's
  • kijken of er mogelijkheden zijn om oma fiancieel te ondersteunen met onderwijs voor de kleinkinderen

Huidige situatie
18 september 2018: nadat maatschappelijk werkster Margarete Njeri een eerste intake had gedaan in augustus, zijn Margarete en Ellen (Circle4life) op 6 september opnieuw langsgegaan bij de bejaarde oma. De compound zag er schoon en bijgehouden uit. Bij het zien van ons twee ging Priscilla als eerste haar handen en voeten wassen. Een teken van respect. Ze vertelde nogmaals in het kort het verhaal over haar kleinkinderen en de ontberingen waar ze sinds vorig jaar doorheen gaat. We hebben de meegenomen sponsorkleding overhandigd en haar verteld dat we per direct gaan starten met de bouw van een nieuw huis. Onze fundi (aannemer in dit geval) was al samen met Margarete een keer wezen kijken en had zijn offerte uitgebracht. Meteen op zaterdag 8 september ging Margarete op onderhandelingstocht om de beste prijzen te krijgen voor de stenen, het zand en cement voor de bouw. Laat Margarete maar schuiven. Zij staat haar mannetje in deze mannencultuur prima. Maandag zijn de bouwmaterialen voor het grootste deel bezorgd. Een deel van de stenen is nog 'onderweg' maar de lorry die dit moest bezorgen kreeg pech en stond met een gebroken as langs de kant van de weg. De fundi is inmiddels begonnen met het uitgraven van de uitgezette lijnen voor de fundering. Wordt vervolgd...
16 oktober 2018: in een kleine maand staat het huis bijna. Het is nu de puntjes op de 'i' zetten en voor het eind van de maand kan oma verhuizen naar haar nieuwe huis. Op verzoek van oma wordt de vloer niet zoals bij andere huizen die we bouwen met een gladde afwerkvloer opgeleverd maar gewoon een cementvloer die tamelijk ruw is nog. De reden voor haar verzoek is dat ze bang is uit te glijden en iets te breken of erger. De area chief zal een verklaring opstellen dat het nieuwgebouwde huis eigendom is van shosho Priscilla en als er onverhoopt iets met haar zou gebeuren het huis rechtmatig vervalt aan de kleinkinderen. De bedden zijn inmiddels besteld. Oma ziet ons als een geschenk uit de hemel en kan nauwelijks geloven dat het huis straks van haar is.
31 oktober 2018: het huis is betrokken. De bedden zijn gemonteerd en opgemaakt. De klamboe's opgehangen. Oma Priscilla is enorm dankbaar voor het mooie huis en kon alleen maar huilen van blijdschap. De verklaring door de chief laat nog even op zich wachten. Maar wat in het vat zit verzuurt niet en we zitten er bovenop.
30 november 2018: na diverse pogingen om de chief te ontmoeten hebben we besloten het anders te doen. Het blijkt onmogelijk om een afspraak te maken die past in beide agenda's. Wij zullen nu een verklaring opstellen die door zowel de chief, oma als maatschappelijk werkster ondertekend zullen worden. De chief gaat hiermee akkoord.