Eunice Mbeke

Datum: 

wo, 21/11/2018

Locatie: 

Kitini, Kenia

Status: 

Eunice (5) en haar mama, doof geworden na hersenvliesontsteking, Kitini, Kenia, medische zorg, speciaal onderwijs, Circle4life
Eunice (5) en haar mama, doof geworden na hersenvliesontsteking, Kitini, Kenia

Uitleg project: 

Situatie:
Medio augustus 2018 kwam maatschappelijk werkster bij toeval Eunice(5) en haar moeder tegen. Eunice, geboren 30 april 2013, is de jongste dochter van moeder Catherine en vader Charles. Eunice heeft nog 3 oudere broers. De vader heeft een baantje als watchman, een soort bewaker, bij DelMonte. Eunice was een gezonde baby en heeft al haar vaccinaties gehad maar op tweejarige leeftijd kreeg zij Meningitis. Dit werd helaas te laat vastgesteld. Ze werd in eerste instantie in een lokale kliniek behandeld maar toen geen verbetering optrad doorgestuurd naar het districtsziekenhuis in Kangundo. Daar werd geconstateerd dat er vocht in haar hoofd zat en kon zij haar nek niet meer rechthouden. Ook was zelfstandig eten en drinken niet mogelijk. Ze heeft bijna twee maanden in het ziekenhuis gelegen en was toen in staat om weer zelf te eten en drinken en haar nek recht te houden. Helaas bleek zij na de hersenvliesontsteking doof en heeft hierdoor ook niet leren praten. Om haar zo veel mogelijk een normaal leven te laten leiden, laten de ouders haar naar een 'normale' kleuterklas gaan in de buurt. De ouders hebben ons om hulp gevraagd voor hun dochtertje.

Missie:
Het laten testen van het gehoor van Eunice en kijken naar mogelijkheden van speciaal onderwijs of operatie

Acties:

  • Een BERA (Brainstem evoked response audiometry) test om bepalen of Eunice iets waarneemt aan geluid
  • mogelijkheden onderzoeken voor medische begeleiding d.m.v. hoortoestellen en/of operatie
  • mogelijkheden onderzoeken voor speciaal onderwijs op de dovenschool

Huidige situatie
30 november 2018: op 21 november is Eunice onderzocht door de KNO arts van het Thika Level 5 Hospital. Er werden geen afwijkingen of verstopping in beide oren geconstateerd en de arts die haar getest heeft, heeft haar doorgestuurd naar het ziekenhuis in Kasarani voor het laten doen van een BERA test. 
Deze test heeft Eunice, onder narcose, op 24 november ondergaan en de uitslag liet zien dat ze volledig doof is. Dovenonderwijs is dan ook de enige vorm van onderwijs om haar te leren lezen, schrijven en rekenen. Maatschappelijk werkster Margarete Njeri is inmiddels doorverwezen om een onderwijs test te laten doen. Bij bezoek aan de dovenschool in Machakos werd ons verteld dat de betreffende mensen vakantie hebben en werd ons geadviseerd om op 3 januari 2019 met Eunice terug te komen en haar in te laten schrijven. Eunice is met haar 5 jaar erg zelfstandig en slim en wil graag naar school. De ouders steunen haar hierin volledig en zijn enorm dankbaar dat hun dochter deze kans via ons krijgt.