Nyoda onderwijs programma

Datum: 

za, 20/10/2012

Locatie: 

Kariobangi, Korogocho, Nairobi, Kenia

Status: 

Korogocho, Nyoda c.b.o., slums, Nairobi
Resource Centre computer education Nyoda CBO Korogocho, Nairobi

Uitleg project: 

In oktober 2012 is de samenwerking met Nyoda C.B.O. gestart en is het resource centre in de sloppenwijk op de grens van Kariobangi/Korogocho een feit. Het resource centre is mogelijk gemaakt door de sponsoring van computers en laptops door Scope Scholengemeenschap in Alphen aan den Rijn.
Eind oktober is de zending afgeleverd en het resource centre in gebruik genomen.
Door Nyoda wordt hier computeronderwijs gegeven aan de jongeren uit de sloppenwijk Korogocho om zo met hen te werken aan een toekomst.
Naast dit IT project zijn we een samenwerking gestart op gebied van onderwijs aan kansarme jongeren uit deze sloppenwijk. Omdat de thuis situaties vaak niet goed zijn en er geen mogelijkheden zijn voor deze jongeren om na de primary school door te gaan naar de middelbare (secondary) school is een onderwijsprogramma gestart. Er zijn tests afgelegd en de negen kinderen die hier doorheen kwamen zijn inmiddels toegelaten op de middelbare school.
Circle4Life gaat hen sponsoren met hun school om zo een toekomst voor deze kinderen mogelijk te maken.

Met ingang van februari 2013 zijn onderstaande jongeren toegelaten op school:
1 Giovan Odera  - Onjiko high school
   John Mwangi - Ndururuno Secondary School - van school gestuurd ivm niet naar school gaan en zeer slechte resultaten, zijn plaats is ingenomen door Victor Odoyo (dec.13)
2 Victor Odoyo - Our lade of Fatima Secondary School (vanaf 1 januari 2014)
3 Jephray Oduor Oluoch - Our lady of Fatima Secondary School
4 Princes Diana - Our lady of Fatima Secondary School
5 Alvin Kinyanjui - Ndururuno Secondary School
6 Victor Odongo - Our lady of Fatima Secondary School
7 Wycliffe Oduor - Brain house Academy (secondary school) -vanaf januari 2014 op Ndururuno Secundary School
8 Oduor Abraham Owino - Our Lady Of Fatima Secondary School
9 Omukubi Julius Kango - Our Lady Of Fatima Secondary School

Door uw inzet kunnen wij deze kinderen helpen bouwen aan een toekomst!

17 maart 2013: de eerste maand zit erop. Ze zijn zo trots en zo dankbaar dat ze deze kans hebben gekregen, ze werken hard en zijn super gemotiveerd om het te maken. De eerste foto's van het negental in hun nieuwe schooluniformen zijn terug te zien in het facebook foto album van dit project. Naast de uniformen hebben we ze kunnen helpen met schoolschoenen, rugzakken en alle schoolaccessoires die nodig waren, van woordenboek tot atlas, van rekenmachine tot schriften en pennen. Julias en Agnes van Nyoda zetten zich super in voor deze kinderen.

4 juni 2013: tijdens het werkbezoek aan Kenia is op zaterdag 11 mei 2013 een bezoek gebracht aan de kinderen uit het onderwijs programma. Alle 9 gezinnen werden bezocht en per kind kregen we de thuissituatie te horen maar ook hoe de vorderingen op school zijn. De meeste kinderen komen uit eenouder gezinnen, of er is geen moeder, of er is geen vader. De rapporten werden doorgenomen en van een drietal kinderen waren deze nog niet voorhanden. De resultaten mogen er zijn. We hebben een aantal kinderen wat zeer goed presteerd, een aantal wat goed is en een paar die niet slecht scoren maar wel beter kunnen. Ze gaan ons laten zien dat ze het kunnen en hebben beloofd het komende semester met een hoger resultaat af te sluiten. Ons enige meisje behoort tot de categorie zeer goed! Afgelopen week heeft Julias van Nyoda alle ouders bezocht en met hen gesproken over de verbeterpunten. Ook zijn de scholen bezocht en zijn gesprekken gevoerd in bijzijn van de ouders over het verbetertraject. We zijn enorm trots op deze initiatieven en betrokkenheid. Ook het IT onderwijs wat bij Nyoda wordt gegeven, scoort hoog. De kinderen uit de sloppenwijk krijgen les van twee vrijwilligers, een afgestudeerd in de IT en de tweede als assistent en net klaar met z'n middelbare school. De kinderen die IT les krijgen, moeten regelmatig 'examen' doen en laten zien dat ze in het vrijwilligersprogramma 'thuishoren'. Ook dit laat een grote betrokkenheid met de toekomst van de kinderen uit deze sloppenwijk zien. 
1 september 2013: De schoolresultaten over de tweede termijn zijn veelbelovend. Zes van de negen kinderen scoren hoger dan een B, wat betekent dat ze op VWO niveau presteren. Een van de kinderen presteerde benedenmaats, althans volgens de bewoordingen van onze partner Nyoda en er heeft inmiddels een gesprek plaatsgevonden met zijn ouders, leerkracht en Julias van Nyoda CBO. Ook de jongen zelf heeft een schriftelijk waarschuwing gekregen dat als hij slecht blijf presteren, zijn portefeuille aan een ander kind gegeven wordt. Hopelijk raakt hij hierdoor meer gemotiveerd en zet hij alle zeilen bij. Bij Nyoda krijgen de kinderen ook huiswerkbegeleiding.
26 november 2013: op 8 november is door het team van Circle4life en bezoek gebracht aan partner Nyoda en hebben we Our Lady of Fatima Secondary School bezocht waar een aantal van onze sponsorkinderen naar toe gaat. De schooladministratie werd gevraagd om een uitdraai te maken van de openstaande posten en met trots kon de school melden dat alle financiele verplichtingen keurig waren voldaan. Nyoda heeft alle bonnen overlegd en ook de schoolresultaten zijn aan ons doorgestuurd.
Abraham heefthet schooljaar afgesloten als 31e uit 206 leerlingen, zijn resultaat is B-
Alvin heeft het jaar afgelsoten als 85e uit 108 leerlingen, zijn resultaat is momenteel E - hij zal hard moeten werken in 2014
Brian is 12e uit 139 leerlingen, zijn resultaat nu is C
Princess Diana is 45e uit 206 leerlingen en scoort met een B-
Giovan
is 62e uit 330 leerlingen en scoort met een B-
Jeffrey
is 162e uit 203 en scoort met een C-
Julius
is 6e uit 206 leerlingen en scoort met een B+
Victor
is 45e uit 206 leerlingen en scoort met een B-
De eindresultaten van Wycliff waren op het moment van het verwerken nog niet binnen.

De nieuwe schoolkosten voor 2014 zijn bekend en we gaan door met de sponsoring van de negen kinderen in Korogocho. Dankzij u kunnen zij werken aan een toekomst!

29 maart 2014: Op zaterdag 22 maart hebben wij ons halfjaarlijkse bezoek aan Nyoda gebracht. We werden ontvangen in het kleine kantoortje en werden voorgesteld aan een aantal nieuwe bestuursleden. Halverwege 2013 waren er wat problemen met een inmiddels ex-bestuurslid die probeerde de boel op te lichten en na een gezamenlijk besluit uit het bestuur is gezet. Na deze introductie zijn we naar het nieuwe IT center gegaan. Nyoda huurde ruimte maar heeft nu afspraken kunnen maken voor gratis gebruik van ruimte. Met geld wat zij via andere projecten hebben binnengekregen gaat ze deze ruimte opknappen en worden de door Circle4life gedoneerde computers overgebracht zodra de ruimte af is.  Tijdens ons bezoek aan het IT center waren een aantal ouders en verzorgers aanwezig. Ook een paar studenten kwamen ons opzoeken. Julias, oprichter van Nyoda, meldde dat er door ouders soms zelf dingen geregeld worden wat niet de bedoeling is. Zo is onlangs een gezin van de ene naar de andere kant van de sloppenwijk verhuisd en hebben eigenhandig besloten dat hun kind naar een betere en duurdere school moest. 
We hebben duidelijke afspraken gemaakt dat ouders dit niet zelf bepalen. CIrcle4life betaalt het onderwijs van de negen kinderen en veranderingen van school kunnen alleen in overleg met het bestuur van Nyoda en Circle4life. 
De schoolkosten voor de eerste termijn waren keurig in januari voldaan en eind april zal Victor Muasya, finance manager en veldwerker voor Circle4life Kenia ervoor zorgen dat het benodigde geld op tijd bij Nyoda is zodat de tweede en derde termijn kunnen worden betaald. De schoolresultaten waren op het moment van ons bezoek nog niet bekend. Wel kon gemeld worden dat het enige meisje uit het sponsorprogramma, Princess Diana, boven verwachting presteert. Erg mooi om te horen! We zijn benieuwd naar de rapporten!

16 juli 2014:
Helaas hebben we dit project per direct moeten stoppen. Er zijn binnen het bestuur van Nyoda dingen gebeurd waarover niet is overlegd, die onze goedkeuring niet hebben en waar wij absoluut niet achter (kunnen) staan. Het eigen belang van het bestuur dat zich op deze manier privileges toekende, helaas boven het belang van de kinderen uit het sponsorprogramma, is uitermate verwerpelijk. Omdat de situatie in de sloppenwijk Korogocho te gevaarlijk is, hebben we moeten besluiten te stoppen met het onderwijs van deze kinderen. Het betreurt ons ten zeerste dat de kinderen ook nu weer de dupe zijn van de hebzucht van volwassenen die hen begeleidden.
Het stoppen met het onderwijs project houdt ook in dat wij ons terugtrekken van het IT project alsmede de sporttak van Nyoda.